ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нулева година за здравеопазването

За да реже лентичките на нови болнични отделения

Когато България договаряше условията за присъединяването си към Европейския съюз, по крайно необясними причини здравеопазването отпадна от плановете за пряко финансиране по оперативните програми. Така здравният сектор влезе в ролята на дрипав просяк, който се моли тук и там да му отпуснат някое евро за един или друг проект. Малкото достигнали до болниците средства бяха използвани за сертификация и технологично надграждане. Но човешките ресурси, особено в спешната помощ, си останаха недоразвити, а електронните здравни системи така и не заработиха, въпреки че за тях бяха похарчени милиони левове.

Новата Национална здравна стратегия 2014-2020 трябва да сложи ред в усвояването на европейски средства в ресора. Но това може и да не се случи. Оказва се, че европейските експерти изобщо не са разбрали “тънката ни мисъл” как точно искаме да харчим средствата за здравни реформи и са върнали документа за коригиране. Текстовете за финансирането според Брюксел са противоречиви и в тях липсвала конкретика по отделните тематични цели. Като например как ще се преодолеят регионалните неравенства в предоставянето на здравни услуги или какви ще са реформите в болничната помощ? Все въпроси, на които здравният министър д-р Таня Андреева засега не може да даде еднозначен отговор.

Едва ли на този етап може да се каже и колко точно ще загуби здравеопазването ни, ако редакцията на Националната здравна стратегия бъде отхвърлена и на второ четене. По мнението на бившия председател на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова – колкото повече се бавим с крайния вариант, толкова по-късно ще бъдат пренасочени пари от останалите оперативни програми. Депутатката от ГЕРБ смята, че най-реалният вариант е първата част от средствата да дойде през 2015-а и сегашната година ще се окаже нулева за здравеопазването ни. А това ще е грандиозен гаф. За информационни и контролни системи, спешна помощ, детско здраве, човешки ресурси, профилактика, регионални политики и други дейности в стратегията е планирано европейско финансиране от над 958 млн. лв. само за 2014-а. Подобна сума обаче по-скоро изглежда като подвеждаща правописна грешка.

До 2020-а за здравна инфраструктура в прогнозните планове на оперативната програма “Региони в растеж” са заделени общо 110 млн. лева. Най-голяма част от директните инвестиции за ново оборудване на болниците, покриване на стандартите за качество, управление на системите и за иновации се очаква да влязат през “Иновации и конкурентоспособност”. Експертът от Министерството на икономиката и енергетиката Любомир Ганчев посочва, че към една четвърт от парите по програмата – 265.85 млн. евро, ще отидат за “зелена” икономика и енергийна ефективност. Което може да бъде използвано от лечебниците, тъй като в случая ще се приемат и проекти за строително-монтажни работи или ново оборудване от по-висок енергиен клас. Ганчев отбелязва също, че болниците и досега са търсели активно възможности за еврофинансиране , и проектите им са били разработени на доста високо ниво. Те са кандидатствали предимно за покриване на международни стандарти за качество, оборудване, управление на качеството на услугите, иновации и иновативни подходи. Явно обаче до европарите по “Конкурентоспособност” все пак са достигали ограничен кръг болници. По думите на доц. Атанас Щерев – съсобственика на едноименния медицински комплекс, директното финансиране по програмата за миналия програмен период възлиза на едва 20 млн. лева. Вероятно защото частните здравни заведения са дискриминирани и нямат право да кандидатстват с добри проекти за европейско финансиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст