ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Касата нямала намерение да орязва болниците с 20%

Migration Image

Здравната каса няма намерение да намали с по 20% бюджетите на болниците, както вчера съобщи здравният министър Таня Андреева. В информация до медиите от институцията обясняват, че по време на среща, организирана от премиера Пламен Орешарски, управителят на касата Румяна Тодорова е съобщила, че за изминалата година поверената й институция е изплатила на болниците с 18% повече средства, отколкото са предвидените за тази година. Това обаче не означава, че тази година бюджетите на лечебните заведения ще бъдат орязани с около 20 на сто. От касата подчертават, че среща между нейния управител и здравния министър не е имало.

Иначе на срещата с премиера Тодорова е съобщила, че за клинични пътеки и процедури през 2013 година институцията е заплатила 1 млрд. 420 млн. лева. Предвидените за пътеки и процедури за тази година средства възлизат на 1 млрд. 160 млн. лева, което е с 18 % по-малко. Касата обаче разполага и със 136 млн. лева резерв, а сумата, предвидена за болниците, вече била разпределена, така че да стигне за 12 месеца, а не, както миналата година – за 10.

Предстои на 11 март на заседание на Надзорния съвет на Здравната каса да бъдат утвърдени месечните разпределения на средствата за лечебните заведения. На него ще бъдат обсъдени и варианти за изплащане на дейности, които надхвърлят прогнозните им бюджети.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст