Американски отбор под руски контрол?

Migration Image

Руският милиардер Михаил Прохоров, който преди по-малко от две години купи американския баскетболен тим "Ню Джърси нетс", планира да го прехвърли под контрола на една от регистрираните си в Русия компании – "Онексим спорт енд ентъртейнмънт". Прохоров коментира пред репортери в Москва в началото на седмицата, че подобен трансфер на отбора не противоречи на наредбите на американската Национална баскетболна асоциация (НБА).

Ден след изявленията на милиардера, от "Онексим" обявиха, че тази сделка може би никога няма да се осъществи, доколкото процесът по утвърждаването й е дълъг и подобни стъпки трябва да получат одобрение от НБА. Джоуел Литвин – оперативен директор на баскетболната лига, каза, че "Нетс" не са получавали предложение за промяна на собствеността. Когато получат такова, то 75% от собствениците на НБА (или 23 от общо 30) ще трябва да го одобрят. Литвин добави, че не съществува специална наредба, която забранява на регистрирано зад граница дружество да притежава американски баскетболен отбор. В момента лигата има един тим в Канада – "Торонто раптърс"

Прохоров, чието лично състояние се оценява на 12 млрд. щ. долара от индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг", е осмият по богатство човек в Русия и е смятан за привърженик на руския президент Владимир Путин. С плановете си да постави щатският отбор под руски контрол той ще изпълни молбата на Путин към руските граждани да регистрират задграничните си компании в родината, за да плащат данъци на руската хазна. Другият мотив на Прохоров вероятно е да държи инвестициите си извън САЩ след като тамошните законодатели заплашиха Москва с икономически санкции заради присъединяването на Крим. Конфликтът вече нанесе парични щети на Прохоров. Състоянието му "олекна" с 811 млн. щ. долара от началото на годината в резултат на масовите продажби на руските финансови пазари, които свалиха пазарната оценка на вложенията му в акции, включително в книжа на "Уралкали" – най-големият производител на поташ в света. На въпрос дали санкциите ще го засегнат, Прохоров каза, че "все още не е ясно" и че "в момента се обсъжда подобен вариант".

В интерес на истината, Прохоров сподели за първи път през миналата година плановете си да прехвърли контрола върху "Ню Джърси нетс" на регистрираната си в Русия компания след като Кремъл прокара закон, уреждащ чуждестранните инвестиции на публични лица. В специално изявление "Онексим" подчерта, че са водени предварителни дискусии по въпроса с НБА през пролетта на 2013-а и лигата тогава е изразила готовност да сътрудничи при евентуална пререгистрация на "Нетс". Това, според американски експерти, е абсолютно невероятно в условията на "висящи" санкции заради Крим.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст