Отново плахи санкции срещу Русия

Migration Image

Външните министри на страните членки от Европейският съюз се договориха днес да наложат нови санкции срещу държавни служители, които се смятат за отговорни за действията на Русия в Украйна, информира "Асошиейтед прес". Реакцията на ЕС е отговор на международния гняв след катастрофата на малаизийския самолет, който беше ударен с ракета "земя-въздух" с 289 души на борда в Източна Украйна.  

По време на днешното си заседание в Брюксел европейските външни министри обаче не взеха решение по-строги икономически санкции, които ще засегнат цели сектори на руската икономика.

По-рано днес телата на загиналите в катастрофата бяха транспортирани в Холандия след няколко дни закъснение и трудни преговори, които допълнително изостриха натиска върху европейските лидери за по-строги санкции срещу Русия.

"ЕС се съгласи да наложи визови забрани и да замрази активите на още руски длъжностни лица", заяви холандския външен министър Франс Тимерман след края на срещата, но не уточни колко са служители, нито разкри имената им.

По негови думи министрите са поискали Европейската комисия да подготви още по-строги санкции, включително в енергийния, финансовия и оръжения сектори, в случай, че Русия не прекрати дестабилизирането на Украйна.

Мястото на катастрофата се контролира от проруските сепаратисти, които много държави от ЕС обвиняват за свалянето на самолета.

Външният министър на България Кристиан Вигенин също участва в  заседанието на Съвета по външни работи в Брюксел. "Свалянето  на малайзийския самолет МН 17 промени профила на конфликта в Източна Украйна, придаде му глобално измерение и може да се превърне в повратна точка за развитието на ситуацията там", посочи Вигенин по време на разговорите. Той се обяви за единен подход в рамките на ЕС и подчерта, че трудните решения, които имат своята цена и за страните-членки, трябва да се приемат солидарно. Съветът започна с минута мълчание в памет на близо тристате жертви от самолет МН 17.

Страните от ЕС настояват за незабавен и сигурен достъп до мястото на катастрофата и околностите, както и безпрепятствено идентифициране и репатриране на телата и вещите на жертвите. Министрите поискаха още запазване на мястото на трагичното събитие непокътнато и избягване преместването на всякакви обекти и предмети.

Външните министри на страните членки се обединиха около необходимостта от пълно международно и независимо разследване и подвеждане на виновните лица под отговорност, включително и чрез сътрудничество от страна на Русия за оказване на натиск върху нелегалните въоръжени групи, прекратяване на трафика на оръжие през границата и др. Участниците в съвета взеха решение за ускоряване на работата по изпълнение на решенията от заключенията на Европейския съвет на 16 юли т.г. Бе потвърдена готовността Европейският съвет да наложи пакет от нови и значителни ограничителни мерки по отношение на Руската федерация в случай на липсата на пълно сътрудничество за изпълнение на поставените в заключенията на днешния съвет искания.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст