Бюджет на ръба

Финансовият министър Петър Чобанов и заместник-министър Людмила Елкова за пореден път трябваше да изслушат политиканстването на депутатите на тема бюджет по време на извънредното заседание на парламента във вторник (29 юли).

Разговори на прага на кавгата без единно решение да има или да няма актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК белязаха поредния опит за държавническа мъдрост сред политиците, представители на парламентарно представените у нас и в Европа партии при президента Росен Плевнелиев.

БСП потвърди позицията си, че приема актуализация за лекари и пациенти в бюджета на НЗОК. Новият й лидер Михаил Миков се извини – той и съпартийците му бързали за да се стягат за “Бузлуджа”.

Бойко Борисов каза, че и те имат бърза работа, но държат да се знае, че или ще се гласуват двата ремонтирани бюджета, или нищо. По-късно обаче той смени позицията на ГЕРБ и заяви, че ще прати в понеделник толкова депутати, колкото трябват, за да се актуализира бюджетът на касата.

Лидерът на ДПС Лютви Местан от своя страна каза, че ако публичният интерес е свързан с актуализацията на двата бюджета, партиите не могат да жертват това в името на партийни страхове. Така той отговори на мотивите, с които ГЕРБ отказа да подкрепи бюджета, само защото се говорило за коалиция “ГЕРБ-ДПС” или коалиция “Бостан” (от Бойко и Местан, бел. ред.).

Накрая президентът апелира до понеделник всички да преосмислят позициите си и актуализациите да станат факт, за да се гарантира спокойно бъдеще на страната до есента.

Служебното правителство, което ще управлява страната през следващите три месеца, трябва да разчита на финансови резерви, с които да реагира при евентуални форсмажорни обстоятелства. И е много възможно те да възникнат.

Неслучайно премиерът в оставка Пламен Орешарски заяви преди време, че не вижда необходимост от актуализация на приходно-разходните сметки на касата. Но оглавяваният от него кабинет все пак внесе актуализация на Закона за държавния бюджет. На пръв поглед това изглежда като разминаване между думи и действия. Но не е така. В случая става дума за адекватно държавническо решение, съобразено с политическите реалности в страната. Актуализацията на Закона за държавния бюджет е необходима и нетолкова заради парите на здравната каса, а заради увеличаването на тавана за предоставяне на държавни гаранции, които са само част от финансовите техники за осигуряване на платежоспособността на държавата. Освен това, в случай че на 21 септември КТБ не отвори врати и се наложи да се изплатят гарантираните депозити в нея, Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ) трябва да разполага с 4 млрд., а в него има само 2.1 млрд. лева. Какво ще се случи, след като не е получил държавни гаранции, които да му позволят да емитира допълнителен вътрешен дълг от 2 млрд., както е предвидено в предлаганата актуализация?

В тази посока е и казаното от лидера на ГЕРБ на 31 юли, че “въпреки обещанията на управляващите КТБ няма да отвори през септември, защото няма пари, за да бъде обезпечен фондът, покриващ вложения до 100 000 евро.

ГЕРБ и ДПС все пак опитаха на 29 юли да прокарат в парламента промяната в бюджетните параметри, като сложат акцента върху увеличаването на разходите за здравната каса и гласуваха промените в бюджета на първо четене. След което Борисов се срещна с Михаил Миков и го споходи поредното крайно решение – парламентарната група на ГЕРБ да не гласува актуализацията на второ четене.

Обсъждането и гласуването на предложените от правителството промени в Закона за държавния бюджет обаче е политически нецелесъобразно за ГЕРБ и за БСП предвид предстоящите избори. Депутатите трудно могат да обяснят на масовия избирател, че една такава актуализация, която е свързана и с увеличаване на дълга, е животоспасяваща за определени лица и фирми.

Всъщност предложените от правителството в оставка промени в бюджета на здравната каса бяха приети с гласовете на 184 народни представители, против нямаше, а един се въздържа. След което дойде ред на промените в Закона за държавния бюджет и

политическият цирк започна

Всеки, който поне малко е наясно с взаимовръзките между отделните бюджетни структури, знае, че когато се увеличават разходите и дефицитът на здравната каса, това няма как да не доведе до повишаване на разходите и съответно на дефицита на държавния бюджет. Защото допълнителната субсидия за касата идва именно от него. Само че БСП си бе поставила политическата задача да бламира актуализацията на държавния бюджет. Активните мероприятия в тази посока бяха проведени незабавно. Депутатите от “Коалиция за България” напуснаха залата, а председателстващата заседанието на Народното събрание Мая Манолова започна поименна проверка на кворума.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев представи предложенията на правителството за промени в Закона за държавния бюджет – намаляване на прогнозните приходи с 500 млн. лв., увеличаване на разходите с цел допълнително финансиране на НЗОК с 225 млн. лв., нарастване на дефицита със 725 млн. лв., повишаване на лимита за новоемитиран дълг до 3.4 млрд. лв. и издаване на държавни гаранции за 2 млрд. лева. Той изрично поясни, че всички тези мерки се предлагат, за да се създадат достатъчно устойчиви фискални буфери, които да позволят и на служебното, а и на следващото правителство да посрещнат евентуални финансови шокове. Специално за гаранциите Цонев каза, че те ще осигурят възможност на Фонда за гарантиране на влоговете да набере бързо необходимите му допълнителни средства.

Тук депутатите от БСП, които пак влязоха в залата, започнаха атака срещу ГЕРБ.

“Днес дебатът е безпрецедентен. Безпрецедентен е не защото ние направихме опит да провалим това заседание, а защото и трите комисии са гласували против приемането на актуализацията на бюджета. При правителство в оставка и парламент, съставен само от три партии, две от които една след друга отказаха връчените им мандати, обсъждаме Закон за държавния бюджет – основния инструмент за реализацията на дадена политика. Абсурдът на политическия миш-маш, създаден от сближаването на ДПС и ГЕРБ, стигна дотам, че днес партията мандатоносител ще гласува против бюджет, внесен от подкрепяното от нея правителство, а довчерашната опозиция ще подкрепи предложението на тези, чиято оставка истерично искаше цяла година”, заяви председателят на парламентарната група на “Коалиция за България” Атанас Мерджанов. Депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих веднага обвини народните представители от БСП, че като намазани с олио пехливани се опитват да се измъкнат и да стоварят всички проблеми на ГЕРБ и ДПС, обвинявайки ги в някаква мнима коалиция.

На 30 юли Борисов даде предимство на тяснопартийния интерес и заяви: “Парламентарната група на ГЕРБ няма да влиза повече в парламента. Оттук нататък БСП да бъде любезна да си носи цялата отговорност за следващите три месеца. Ако се създаде катаклизъм в държавата и няма буфери – това си е изцяло тяхна отговорност”, обяви победоносно лидерът на ГЕРБ, допълвайки, че партията му се отказва от актуализация на бюджета.

Ако се стигне до катаклизъм обаче, той ще е непосредствено преди изборите и хората няма да слушат аргументи и обвинения кой е виновен за него и кой не. Защото всички депутати от това отиващо си Народно събрание ще са виновни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст