ЕБВР инвестира в “Бенк ъф Сайпръс”

Migration Image

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще инвестира до 120 млн. евро в "Банк ъф Сайпръс". Това е част от увеличението на капитала на най-голямата финансова институция в Кипър с 1 млрд. евро. Островната банка успешно пласира над 4.1 млн. нови обикновени акции на цена от 0.24 евро и по този начин завърши първата фаза на привличането на средства.

Емисията породи силен интерес сред много от инвеститорите в Европа, в Северна Америка и в Русия, включително и на редица международни компании.

Сделката има за цел да заздрави капиталовите показатели на "Бенк ъф Сайпръс" преди прегледа на качеството на активите и стрес-тестовете, извършвани от Европейската централна банка и от Европейския банков орган. Увеличението на капитала с 1 млрд. евро, съчетано с намаляването на дълговото финансиране през първото тримесечие на 2014 г. би трябвало да засили капиталовата й адекватност, отчетена през първото тримесечие на 2014 г. от 10.6% до 15.1 процента.

Главният изпълнителен директор на банката Джон Хурикан, който пое управлението на кипърската кредиторка през миналата година, сега заяви, че е "възхитен от качеството на инвеститорите, които са били привлечени".

Придобиването на дял в "Бенк ъф Сайпръс" е първата инвестиция на ЕБВР в Кипър, а по този начин тя се ангажира активно да подкрепя изпълнението на текущия план за преструктуриране и стабилизиране на операциите на банката. Решението за тази инвестиция в Кипър беше взето на годишната среща на ЕБВР във Варшава през май.

"Възстановяването на "Бенк ъф Сайпръс" е от решаващо значение за икономиката като цяло. Като активен акционер един от нашите приоритети ще бъде да работим за подобряването на корпоративното управление. Успешното увеличение на капитала е положителен сигнал към пазарите и гарантира на инвеститорите допълнителна увереност", заяви вицепрезидентът на ЕБВР Филип Бенет.

Другият инвеститор – WL Ross & Co LLC, ще вложи близо 400 млн. евро, а наскоро той подкрепи и увеличението на капитала на гръцката "Юробанк". "Възнамеряваме да играем активна роля във възстановяването на "Бенк ъф Сайпръс" и сме готови за допълнителни инвестиции в Кипър", се казва в официалното съобщение на фирмата.

Приключването на емисията подлежи на одобрение от страна на акционерите на тяхно извънредно общо събрание, което ще се проведе на 28 август. С получените средства ще бъдат погасени 1 млрд. евро от общо 9 млрд. евро ликвидна помощ, която банката получи през март миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст