Близо 114 млн. евро харчат евродепутатите за пътувания до Страсбург

Migration Image

Приблизително 114 млн. евро се изразходват всяка година за провеждането веднъж месечно на сесиите в Европейския парламент от Брюксел в Страсбург, показват изчисленията на Европейската сметна палата, цитирани от EurActiv.

Всичките 751 депутати, техните асистенти и секретари редовно пътуват от Брюксел, където се провеждат заседанията на комисиите, до Страсбург за месечните пленарни сесии. А в същото време в Люксембург се намират административните офиси на Европарламента.

Доклада на Европейската сметна палата показва, че само преместването на всички служители от Люксембург в Брюксел ще спести около 80 млн. евро за следващите 50 години.

А преместването на сесиите от Страсбург в Брюксел ще намали разходите на ЕС с приблизително 2.5 млрд. евро за половин век. Това представлява близо 113.8 млн. евро на години, по изчисления на сметната палата.

До скоро не бяха публикувани актуални и надеждни данни за допълнителните разходи за издръжката на евродепутатите и администрацията, а определени разходи бяха произволно включени или изключени от изчисленията.

Дебатът за консолидиране на офисите на парламента се води от няколко години насам, но с наличието на новите данни, депутатите говорят по-ожесточено от всякога.

Но съществуването на седалища на Европейския парламент в Страсбург и Брюксел са залегнали в договорите за функциониране на ЕС. Единствено Съветът на министрите може да промени това и само с единодушие.

Между 3-4 хил. служители, от които близо 800 евродепутати, техните асистенти, помощници и преводач пътуват по 400 км. от Брюксел до Страсбург. А техните работни места във френския град не се използва 317 дни в годината.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст