Инвеститори в КТБ се готвят да съдят държавата

Migration Image

Европейски и американски хедж фондове и институции, които са инвестирали в доларови облигации на Корпоративна търговска банка (КТБ), се готвят да съдят българската държава, ако банката фалира и не си получат инвестираните пари. Това съобщи Ройтерс, като се позова на свои източници.

Според информацията на агенцията групата инвеститори вече са наели адвокати и ще предприемат съдебни действия, ако не получат парите си. Падежът на облигациите настъпва на 8 август.

Ако КТБ бъде обявена в неплатежоспособност, облигационерите й ще трябва да чакат ред за възстановяване на инвестициите си при продажба на активите на банката.

По думите на мениджър на един от хедж фондовете, пожелал анономност, парите, които трябва да бъдат изплатени на облигационерите на КТБ, са сравнително малко – между 50 и 75 млн. долара. Той смята, че КТБ вече е била започнала да изкупува свои облигации преди вложителите й масово да започнат да изтеглят депозитите си.

Пред "Ройтерс" той е казал още, че през юни българското правителство и Българската народна банка (БНБ) са уверили инвестиращите в дълг на банката, че парите им са защитени и ще бъдат изплатени.

Според хедж фонд мениджъра най-добрият вариант би бил КТБ да възобнови дейността си, като получи гаранции от българското правителство и Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Ние имаме готовност да заведем съдебен иск срещу правителството, но предпочитаме миролюбиво разрешаване на проблема", отбеляза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст