Лентяят от Белия дом

Бъдещият дом на семейство Обама отвътре

Американски журналисти анализираха работата на президента на САЩ и стигнаха до твърде неприятни изводи. Оказа се, че Барак Обама прекарва значителна част от работния си ден, като се занимава с дейности, които са далеч от професионалните му задължения, например да играе голф и да организира приеми.

Все повече репортери и експерти, при това не само симпатизанти на Републиканската партия, считат, че Обама все повече свиква с образа на оттеглящия се политик и затова е решил да прекара приятно времето, което му остава в Белия дом. Вестник The New York Post е пресметнал, че за 628 дни след преизбирането му президентът е играл голф 81 пъти – колкото през целия си първи мандат. Изданието твърди, че за същия период Обама е участвал 75 пъти в мероприятия за събиране на средства за изборната кампания на Демократическата партия за парламента. Което няма нищо общо със служебните му задължения. В сравнение с първия си мандат президентът е намалил работните си пътувания в Америка. Сега той прекарва по-голямата част от времето си във Вашингтон, където с удоволствие посещава модни ресторанти, общувайки със знаменитости и представители на интелектуалния елит. Журналистите, които се добраха до работния график на Обама в деня на падането на самолета на Малайзийските въздушни линии, останаха доста изненадани. Оказа се, че на датата на събитието, което американската преса описа като криза от световен мащаб, президентът е присъствал на две мероприятия за събиране на средства в Манхатън. Репортерите не фиксираха следи от напрегната работа на държавния глава и през следващите денонощия. А само три дни по-късно Обама отиде да играе любимия си голф, сякаш нищо не се е случило.

Според мнозина президентът е започнал твърде рано, почти две и половина години преди да изтекат пълномощията му, да подготвя преместването си от Белия дом. Вестник Los Angeles Times съобщава, че Обама и съпругата му са си харесали къща, която струва 4.3 млн. долара. След като стане обикновен американец, бившият президент ще живее с жена си и двете си дъщери в калифорнийската местност Ранчо "Мираж", разположена на около 200 км източно от Лос Анджелис. Вероятно Обама е харесал тамошните полета за голф и наличието на прочути личности сред съседите. След преместването си от Белия дом в Ранчо "Мираж" е живял американският президент Джералд Форд, както и знаменитости като Франк Синатра, Боб Хоуп и Бинг Кросби. А неотдавна Леонардо Ди Каприо си купи имот в близкия Палм Спрингс. Къщата, в която ще живее Обама, се издига на хълм. Тя е построена през 1993 г. и разполага с четири спални, четири бани, асансьор и спортна зала. От прозорците се откриват живописни пейзажи. Върху участъка от 3.29 дка има водопад, просторна ливада и малко езеро… Вероятно издирването на тази невероятна къща също е отнело доста време на държавния глава.

Впрочем, още от първия му президентски мандат мнозина критикуват Обама за нежеланието му да се занимава с всекидневните си рутинни задължения и особено с ангажиментите му към Конгреса. Според експертите неговото хладно отношение към сътрудничеството със законодателите е резултат от частичното закриване на американското правителство през миналата година. Не е изключено обаче всички тези упреци да са несправедливи и да се окаже, че президентът просто преценява адекватно възможностите си. Както по всичко личи, той няма да успее да реализира своята широко анонсирана реформаторска програма. През ноември пък ще се състоят междинните избори за Конгрес. Предвид ниския рейтинг на Обама демократите най-вероятно ще загубят контрол и над Сената. По този начин сегашният стопанин на Белия дом може да се окаже лидер с вързани ръце. Като се има предвид, че не се очакват успехи и във външната политика на Обама, на президента не му остава друго освен да играе голф и да ходи по приеми.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст