Президентът видя опит да се вържат ръцете на служебното правителство

Migration Image

Виждам опит да се вържат ръцете на служебното правителство и да му се прехвърлят удобно нечии чужди грехове, заяви президентът Росен Плевнелиев след проведените консултации с основните политически сили. Той подчерта, че срещата е свикана в последен опит за търсене на диалог, съгласие и решения за стабилност в държавата. Плевнелиев изтъкна и конкретният повод за инициатива на президентската институция: "Когато видях последния театър в парламента, взех смелото решение да стартирам този последен рунд на консултации. Срещата се излъчваше на живо, за да се видят ясно мотивите и аргументите на участващите политическите сили".

С думите "малко гъвкавост и повече стабилност" президентът определи накратко исканията за правомощия на служебния кабинет. "Служебното правителство иска да получи това, което вече е получавало служебното правителство на Стефан Софиански , отново в труден момент", допълни още той. Държавният глава отново се застъпи за правомощия при нужда и необходимост новият кабинет да сключва договори с международни финансови институции, като те ще са само за социална защита и финансова стабилизация, с условие – последваща ратификация от Народното събрание.

"Служебното правителство трябвало да се занимава само с избори, затова няма да му дадат и бюджет. Очакват от него обаче, да реши всички големи проблеми в държавата и за "Козлодуй 7", така Плевнелиев коментира "празния чек" и липсата на постигнато съгласие за гласуване на бюджет, с който да разполага бъдещият кабинет до изборите през октомври.

Държавният глава съзря конспирация и намерение на някои от политическите сили да дестабилизират държавата следващите няколко месеца. "Ако не ревизираме бюджета, единственото което ще трябва да прави служебното правителство е да реже, не да плаща", категоричен бе той. Държавният глава стигна и до крайност – не се ли гласува нов бюджет, служебното правителство ще се сблъска със сериозни проблеми, които ще бъдат изкуствено създадени, нарочно произведени. По негови думи тези действия пък държавата ще бъде съзнателно спъната и дестабилизирана, въпреки че даденото обещание на предходните консултации е било точно обратното.

Президентът коментира и проблемите със спрените еврофондове и да се "отпушат" оперативните програми. Според него е необходима актуализация на националните пари, в противен случай ще изгубим милиони. "Няма да намерим 200 млн., за да платим и ускорим 4 млрд лева", възмути се той.

"Президентската институция не участва в предизборна кампания и не взима страната на ГЕРБ или на БСП, но взима страната на пациетите, болниците, строителите и общините", категорично се разграничи президентът от направените нападки по време на консултациите. В същото време той заяви, че няма да допусне служебното правителство да стане извинение за липсата на желание да се вземат отговорни решения. Той отправи апел към в понеделник всички народни представители, които да се съберат в понеделник в парламента. Плевнелиев настоя те да помислят не само до понеделник, но и в хоризонта до края на годината, което да допринесе за "промяна на подхода".

"Отговорността освен моя е и на парламентарно представените политически сили, които имат последен шанс до понеделник да направят ревизия на бюджета", категоричен е Плевнелиев . Ако не го направят, е много вероятно да имаме по-високо ниво на нестабилност. По думи на президента, когато бъдат разплатени дължимите суми, последната седмица ще излязат "реалните" цифри. По данни на държавният глава се твърди, че дефицитът е 1.9 %, но вероятно вече е 3%.

Той изтъкна, че дори кабинетът "Орешарски " не е казал истината за приходите и за спрените плащания. "Красивите цифри", според Плевнелиев , ще послужат като опорни точки по митингите за предизборна кампания. В тази връзка държавният глава се закани и обеща: "Служебното правителство ще извади всички цифри в държавата за около две седмици, не защото правим предизборна кампания, а за да знае народът истината кой носи отговорността".

В края на изказването си, президентът отново апелира на заседанието на Народното събрание в понеделник да се предлагат и вземат "умни и мъдри решения за стабилност в държавата".

 

 

Мая Иванова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст