ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Забранено взривно вещество се взривило в Костенец

Migration Image

Експлозията вчера във военния завод в Костенец най-вероятно е причинена от взривното вещество тетрил, съобщиха официално от Министерството на отбраната. Веществото е било използвано в миналото за изработка на детонатори и бомби, но е било извадено от употреба заради съмнения, че ако попадне в организма на човека, не може да се изхвърли. Затова тетрилът е бил заменен от иницииращото взривно вещество тен при производството на взриватели.

Самият тетрил най-често представлява жълт прах. Тетрилът (C7H5N5O8) е взривно химично съединение , получено от Михлер през 1877 г. Получава се при нитриране на N,N-диметиланилин. Чистият тетрил е ситен бял прах, но примеси му придават светложълт цвят . Плътността на кристалите му е 1780 кг/м3. При обикновени условия е химически устойчив. Не взаимодейства с металите и не се разтваря във вода.

Изяснено е, че 40 нарушения са били констатирани от 2011 г. досега при проверки в завод „ТЕРЕМ“. За последните три години са били извършени 6 проверки от ГИТ като 34 от нарушенията са били свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Оказало се също, че има теч от тавана на склад за съхранение на експлозиви, а теренът около и пред производствените сгради се използвал и за съхраняване на боеприпаси, които подлежат на утилизация.

10 души бяха ранени при мощния взрив вчера. Хората са поразени най-вече от счупени стъкла и врати, които са се стоварили върху главите им, а целият град преживял шок когато къщите се разтресли от силната експлозия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст