ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служебният кабинет изпълнява мръсни поръчки на ГЕРБ, обвиниха от БСП

Migration Image

Служебното правителството е отрядът за мръсни поръчки на ГЕРБ, защото продължава политиката на партията на Бойко Борисов в областта на енергетиката, обяви Явор Куюмджиев от БСП на пресконференция.

Причина за коментара му стана изказването на енергийния министър Васил Щонов, че поскъпването на тока е неизбежно и вероятно през следващите години цената на електроенергията ще скочи с 50 на сто.

„Това е поредното доказателство, че служебното правителство е отряд за мръсни поръчки на ГЕРБ, защото те не са влезли във властта чрез избори. Това са лобисти и говорители на едрия капитал, на т. нар. инвеститори в енергетиката, които искат да продължат да печелят огромни суми на гърба на българските граждани“, обвини Куюмджиев.

През 2013 г. в последните дни на кабинета на Бойко Борисов ДКЕВР поиска поскъпване на тока с 45 процента, а сега Щонов говори за 50 на сто, припомни пък енергийният експерт на левицата Таско Ерменков.

Куюмджиев добави, че 30 на сто от разходите в системата отиват за плащане на енергията от ВЕИ-та, електричеството от които пък е само 5 процента.

Според социалиста и президентът Росен Плевнелиев също е част от схемата за задкулисието в енергетиката, защото по негова жалба Конституционният съд обяви за противоконституционна 20-процентната такса, наложена върху приходите от вятърните и слънчевите електроцентрали.

Куюмджиев разкритикува и създаването на Енергийния борд, което определи като абсурдно.

„Това е допълнително доказателство за опита за задкулисна подмяна на легитимните политики в енергетиката. Първо кой е избрал тези хора, как ще влязат в борда, кого представляват освен корпоративни интереси, защото там влизат представители на ЕРП-тата, на ВЕИ-тата, а държавната енергетика ще има 1-2 представители, за нас това е нарушение на основните демократични принципи. На базата на какво те ще влязат в този борд и кой позволява на служебното правителство да надхвърля правомощията си“,възмути се той.

Според Таско Ерменков очевидно сега продължава политиката на ГЕРБ. Според него тя е насочена към прехвърляне на всички тежести в енергетиката върху крайния потребител, а най-лесно е да решиш едни тежки проблеми, като натовариш цената и накараш клиентите да я плащат.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст