ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Г-жа Стихийно бедствие

Migration Image

"Дялан камък съм, ставам за много ресори, което ще улесни намирането на пост в новата Европейска комисия (ЕК)". Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в ефира на БНР миналата седмица. Със самочувствието на добре изпълнен към родината й дълг тя припомни своите чиновнически години в Световната банка, обяви, че може да управлява големи парични потоци и отсече: "Мога да бъда полезна с опита си, смятам, че мога да дам много на Европейската комисия."

Козируващата за поредната си служба високопоставена българка коментира професионалните си умения пред радиослушателя по повод избора на полския премиер Доналд Туск за председател на Европейския съвет и италианския външен министър Федерика Могерини за нов върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. Събитието, състояло се на 30 август в Брюксел, попари ГЕРБ, президента Росен Плевнелиев, премиера Георги Близнашки и самата все още действаща еврокомисарка по бедствията – въпросната г-жа Георгиева.

Сам Бойко Борисов тутакси влезе в ефир, за да успокои разстроената наша еврокомисарка. "Георгиева ще получи вицепрезидентско място в Европейската комисия, но трябва да се изчака комисията да бъде сформирана." Сиреч, да устиска до края на октомври, когато изтича последният й работен ден в старата ЕК и… глас европейски, глас Божи! Според Борисов, който вече се самообяви за следващ премиер, "Георгиева е най-добър специалист в ресор екология, но и като наблюдаващ вицепрезидент в ресор транспорт, енергетика, финанси би била подходяща заради опита и образованието си".

А номинираната за един от въпросните постове отсече гордо: "Аз мога да кажа на нашите сънародници, че със сигурност българският комисар ще има значителна роля в следващите пет години."

Дано е така. В същото време обаче г-жа Георгиева не бива да подминава с лека ръка факта, че е изстреляна на върха, за да защитава и българския интерес. А когато става дума за него, пострадалите от природните стихии хора хич и не се интересуват от спомените на г-жа Кристалина Георгиева как тя била директор по екология в Световната банка, как се била занимавала с бюджети и как имала достатъчно опит в областта на енергетиката.

Хората искат покрив над главите си за предстоящата зима, искат помощ от представителите ни в Европейския съюз (EС), които се очаква да лобират и за своите сънародници. С цялото ни уважение към г-жа Георгиева ще споменем, че пострадалите собственици на къщи в Мизия едва ли са се разнежили, виждайки я обута в ботуши в града им седмица след като ги връхлетя пороят. Хората имат нужда от пари, за да потегнат къщите си. И ето ви моля откровенията на все още действащата ни еврокомисарка по "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи" по този повод: "Мизия може да получи пари от Фонда за солидарност на ЕС, ако щетите са над 41 милиона евро." Обаче в този регион най-разумното било да бъде подготвена комплексна програма за възстановяване и за превантивни мерки срещу друго бедствие.Тогава вече ЕК щяла да се отзове положително, тъй като градът е с най-висока безработица в най-бедния регион на Европа.

"Ясно е, че бедствията ще бъдат по-чести, по-свирепи и че страната ни, както всички други, трябва да се готви повече за тях. Трябва да има повече програми за превенция, за защита на хората и тяхното имущество", отсече г-жа Природно бедствие. Оказа се, че въпросният предначертан от нея план е свързан с подновяване единствено на инфраструктурата на града, че надежда за европейска помощ има, но затова, по думите на кмета на Мизия Виолин Крушовенски, ще трябва да се изчака.

Добре поне, че дискутираният с дни отпуснат от правителството ни 1 милион вече е в сметката на общината. Подобна е и ситуацията с другите пострадали от наводнението региони – Варна и Добрич.

Слава Богу, че не видяхме как българският еврокомисар се полива с ледена кофа вода, а обяви, че участва в каузата с 5000 лв. лични средства, които е превела по сметката на Българския Червен кръст за помощ на Мизия и допълнително за зъболекарска помощ на две възрастни жени от града, с които се запознала по време на посещението си там и които са загубили домовете си в наводнението. Е, тук вече г-жа Георгиева се прояви като истинска българка. Защото леденото предизвикателство, заляло социалните мрежи през последните седмици, има мисията да събере пари за деца по света, болни от аутизъм. А не за порутени къщи.

Обяснимо е, нали комисар Георгиева се надява да е на водеща позиция зад новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. Президентът Плевнелиев е убеден, че тя ще получи силен икономически ресор и сериозна позиция в следващата Европейска комисия. "Ние имахме безспорно най-добрата кандидатура. Няма държавен глава, няма министър-председател, който да не е стиснал моята ръка с поздравления за кандидатурата, която България посочи", коментира директно от Брюксел стопанинът на Бялата къща, обобщавайки че "Георгиева ще има успех, защото тя е изключителен европеец и лидер със световна репутация".

Припомняме, че консултациите за състава на новата Еврокомисия ще продължат до 7 септември, след което ще бъдат обявени ресорите. Време, през което заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изказа съмнението си, че подозира намеса на евросоциалисти и лично на лидера на ПЕС Сергей Станишев в осуетяване на кандидатурата на Георгиева. Кой ти гледа баланса в новото европейско правителство и силата на италианските социалисти. Що се отнася до БСП, очевидно е, че свалянето от власт на правителството на Пламен Орешарски обърка плановете на бившия червен лидер да номинира Кристиян Вигенин за български еврокомисар. Орешарски имаше законното основание да внесе номинацията, но не го направи заради липсата на консенсус сред българските политици.

Освен това беше ясно, че служебният кабинет, назначен от президента, ще оттегли номинацията и ще внесе отново името на Георгиева. Така и стана. Без обещаните консултации между парламентарните партии в 42-рия парламент.

В очакване на свършеното през приключващия мандат на г-жа Георгиева припомняме, че тя встъпи в длъжност на 9 февруари 2010 (номинирана от кабинета "Борисов"), когато комисията "Барозу II" вече бе одобрена от Европейския парламент. На 30 ноември 2010 г. беше обявена за "Комисар на годината" и за "Европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс" (European Voice). Георгиева беше отличена за приноси в работата си и по управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан.

За България – както е писал поетът, ни дума, ни вопъл, ни стон!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст