ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лишиха президент от пенсия и награди

Migration Image

В Испания се разгаря нов данъчен скандал, в който този път е замесен известен и уважаван политик. В края на юли стана известно, че бившият президент на Каталуния, 84-годишният Жорди Пужол, държи в банковите си сметки в Андора недекларирани 4 млн. евро. Срещу политика вече е заведено наказателно дело, той е лишен от пенсия, награди и почетни звания. През седмицата испанският финансов министър Кристобал Монторо заяви на пресконференция, че данъчната амнистия няма да важи за бившия президент, който може да извърши и други данъчни престъпления. Повечето депутати от парламента на Каталуния гласуваха за създаването на специална комисия по “делото Пужол”. Политикът президент ще бъде изслушан от нея след 22 септември. Решението беше взето по молба на Пужол, за да не се предизвикват “големи политически вълнения” в автономията, която на 11 септември ще отбележи Националния ден на Каталуния. Против създаването на комисията гласува единствено дясноцентристката партия “Конвергенция и Съюз” (CiU), която проповядва каталунски национализъм и курс към евроинтеграция. Депутатите от CiU квалифицираха случващото се като “комедия” и призоваха да не се бърза с изводите, преди изслушването на Пужол.

Както по всичко личи обаче, есента в Каталуния ще бъде гореща. Националисти и привърженици на независимостта на автономията твърдят, че данъчните неслучайно са избрали момента за разпалването на скандала. На 9 ноември е планиран референдум за отделянето на Каталуния, който испанското правителство смята за нелегитимен. Мадрид заяви нееднократно, че няма да признае резултатите от допитването, каквито и да са те. Корупционният скандал, в който се оказа замесен толкова уважаван политик, лидер на каталунския национализъм и ярък привърженик на независимостта на автономията, е сериозен удар върху репутацията и имиджа на националистите и сепаратистите в региона.

Жорди Пужол оглавяваше регионалното правителство на Каталуния над 20 години – от 1980-а до 2003 година. След признанието, че в продължение на 34 години е укривал пари в чужбина, почетният пенсионер загуби всичките си привилегии – прилична пенсия, служебен автомобил с шофьор и офис, каквито се полагат на бившите ръководители на испанските региони. Експрезидентите на Каталуния са най-обезпечените функционери в испанското кралство. Автономията харчи за издръжката им много повече, отколкото другите области, като им наема просторни офиси и осигурява високи заплати на сътрудниците им. По официални данни през 2012-а само офисите на трима експрезиденти – Пужол, Паскуал Марагал и Хосе Монтия – са стрували на регионалния бюджет 389 195 евро, а за заплатите на помощниците им са похарчени над половин млн. евро.

Сега Пужол е разследван заедно с тримата му синове, които също са заподозрени в корупция. Бившият президент призна за сметките на семейството му в офшорни зони, макар по-рано да казваше, че няма недекларирани пари в чужбина. Официално размерът на сумата не бе назован, но каталунският вестник La Vanguardia съобщи, че става дума за 4 млн. евро, които се намират по сметки на Пужол в съседна Андора. Бившият президент може да получи до шест години затвор за укриване на доходи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст