ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оланд се подигравал на бедните

Migration Image

Бившата първа лейди на Франция Валери Трирвильор и бивша приятелка на Франсоа Оланд издаде книга, в която разказва за връзката си с президента. Тя е озаглавила мемоарите си Merci pour ce moment(“Благодаря за мига”, или “Благодаря и за това”), но местните медии вече я прекръстиха на “Отмъщението на ротвайлера”. Известно е, че френските журналисти отдавна наричат Валери Ротвайлера заради твърдия й характер и начина, по който се разправя със своите врагове и с критиците си.

Западните вестници непрекъснато публикуват нови откъси от книгата, от които става ясно как Оланд се е отнасял към приятелката си и как се е опитал да скрие изневярата си. В мемоарите си Трирвильор разказва, че чула слуховете за връзката между президента и актрисата Жули Гайе още през март и декември 2013-а. “Тогава го помолих да се закълне в сина ми, че това не е вярно, и в замяна никога няма да повдигам темата отново. И той се закле, казвайки, че това е ужасна лъжа”, цитира бившата първа лейди на Франция британският The Guardian.

Валери си спомня и за един от нощните си разговори с президента: “Не помня колко е часът – два или три през нощта. Отново се събуждам (от думите на Оланд): “Уверявам ви, че се случва нещо ужасно. Американската преса пише, че Доминик Строс-Кан (бивш директор на Международния валутен фонд) е арестуван за изнасилване.” След това той (Оланд) погледна екрана на айфона си, който се намираше близо до възглавницата му. Без да губи време да злорадства по адрес на Строс-Кан, Франсоа вече мислено беше на негова страна.”

Френското издание Le Monde коментира, че в книгата си Трирвильор често акцентира върху своя произход. Тя е родена в бедно семейство, с шест деца, и е живяла доста трудно на младини. Въпреки това израсналата в провинцията Валери пише, че се гордее с потеклото си. В същото време отбелязва, че на семейната трапеза бившият й приятел понякога си позволявал да се надсмива на нея, над нейните роднини и да се подиграва на човешкото неблагополучие. “Той се представя за човек, който не обича богатите. Всъщност президентът не обича бедните. Той, човекът, който изповядва леви възгледи, заяви в един личен разговор: “Беззъбите се гордеят много с абсурдните си черти.”

Трирвильор пише, че държавният глава се е опитвал да се помири с нея, след като слуховете за любовната история между Оланд и Гайе били потвърдени. Бившата първа лейди на Франция признава, че в продължение на шест месеца след публикация в таблоида Closerза скандалната връзка на президента тя многократно получавала съобщения от него с молба да се сдобрят и с обещания да си я върне: “Той казваше, че има нужда от мен. Всеки ден ме молеше да вечерям с него. Казваше, че иска да ме върне на всяка цена.”

Първите откъси от почти 300-страничната книга бяха публикувани от списание Paris Match преди броени дни. В тях Трирвильор описва емоциите си по повод първите новини за изневярата на приятеля й: “Информацията за Жули Гайе е главната в сутрешните новини. Аз съм сломена, не мога да слушам всичко това. Тичам в банята. Взимам опаковка сънотворно. Франсоа идва след мен. Опитва се да грабне опаковката. Побягвам в стаята. Той взима опаковката, тя се разкъсва. Таблетките се разсипват по леглото и пода. Успявам да ги събера. Гълтам, колкото мога. Не искам да спя. Не мога да преживея бъдещето…”.

Известно е, че бившата първа лейди на Франция е писала тайно мемоарите в продължение на половин година, проявявайки голяма предпазливост. Както отбелязва Le Parisien, позовавайки се на свой източник в Елисейския дворец, Оланд не знаел нито за излизането на книгата, нито какво пише в нея, и това доста го изнервило.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст