ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Несбъднатите надежди на Дилма Русеф

Migration Image

Бразилската икономика изпадна в рецесия в изключително неспокоен период за властите – само месец преди президентските избори през октомври. Според официалните данни темповете на икономическия ръст на страната през второто тримесечие на годината са спаднали с 0.6% в сравнение с предходното тримесечие, същият показател се е намалил с 0.2 на сто. Данните се оказаха много по-лоши от прогнозите на анализаторите, които очакваха 0.1-0.2 процента.

Това е изключително неприятна новина за правителството на президента Дилма Русеф. Чиновниците винят за случилото се Световния шампионат по футбол, който се състоя в Бразилия през юни и юли, но не оправда големите надежди за оживяване на икономиката, които му възлагаха. “Традиционно шампионатите са добри за бизнеса – казва Дейвис Варс, анализатор от Рио де Жанейро. – Този път обаче мероприятието не сбъдна очакванията. Много туристи, които по традиция посещават страната, така и не пристигнаха.”

Преди световното първенство властите залагаха на инвестициите и на гостите от чужбина, но много бразилци бяха недоволни от случващото се. И те, съдейки по последните статистически данни, се оказаха прави. Едва ли обаче само шампионатът е виновен за проблемите. “Бразилската икономика, която допреди няколко години поразяваше със 7-процентен годишен прираст на БВП, изпадна в техническа рецесия през първото полугодие на 2014-а – коментира икономистът от брокерската компания FBSу Денис Тетюшин. – Световното първенство само изостри ситуацията – разходите не бяха възстановени, а населението на страната фактически излезе в отпуск за два месеца.”

Президентът Дилма Русеф обвинява за неуспехите си спада в световното търсене на бразилски стоки и голямата суша в страната. Но тези временни негативни фактори не могат да скрият наличието на сериозни системни проблеми в икономиката. Публикуваната статистика показва, че темповете на ръста на строителството, промишлеността и инвестициите са били изключително слаби тъкмо през второто тримесечие на годината. “Тази криза показва, че досегашният икономически модел в Бразилия е изчерпан, което личи най-вече от слабото вътрешно потребление”, отбелязва Едуардо Велию, главен икономист на инвестиционната компания INVX Global. Според експерта стопанството на Бразилия дълго време е разчитало на държавни инвестиции. Това е дало положителни резултати, но за кратък период, а след това е довело до 7-процентна инфлация. Деловите среди са обхванати от разочарование, защото предприятията страдат от високата стойност на кредитите и непосилните данъци, а инвестициите в производството продължават да намаляват. По думите му страната спешно се нуждае от дълбоки реформи, с които ще се наложи да се занимава победителят на следващите президентски избори.

Според последните анкети Дилма Русеф ще загуби от съперника си за поста – еколога Марина Силва от Социалистическата партия, ако двете се явят на втори тур през октомври. Експертите предсказват, че Силва е най-опасният съперник на сегашния държавен глава. Социалистката вероятно ще използва в предизборната кампания имиджа си на жена от народа – Марина е родена в джунглите на Амазонка в многодетно семейство, занимаващо си с добив на каучук. Научава се да чете и да пише едва на 16 години. На младини иска да стане монахиня, но след това избира пътя на защитник на околната среда. В периода от 2003 до 2008-а Силва оглавява Министерството на околната среда и влиза в конфликт с тогавашния министър на енергетиката Дилма Русеф, която се бори за изграждането на нови ВЕЦ в басейна на река Амазонка. Разочарованата от управляващите Силва премина в лагера на зелените, а през октомври 2013-а неочаквано заяви, че става член на Социалистическата партия. Не е за чудене, че Марина Силва настоява за увеличаване на инвестициите в опазването на околната среда. Тя призовава и за кардинално реформиране на политическата система на страната, както и за отстраняването на традиционния елит от власт. Това може да й донесе гласове както на бедняците, така и на значителна част от средната класа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст