Датчаните зарязаха портфейлите

Migration Image

Датчаните все повече оставят портфейлите си у дома, защото плащанията чрез мобилини телефони обхванаха супермаркетите, кафенетата на “Старбъкс” и дори незаконните търговци в столичния квартал “Кристианиа”. Почти една трета от населението на страната използва от май миналата година услугата MobilePayна “Данске банк” и чрез нея всеки ден се обработват по над 80 хил. плащания. Потребителите могат да използват MobilePay за плащане на стоки в над 3400 магазина.

За най-голямата датска банка това е начин да улесни плащанията и да съхрани местната си клиентела в момент, когато компании като “Епъл” и “Пейпал” настъпват към мобилните разплащания. Част от успеха на “Данске банк” произтича от факта, че MobilePay се предлага безплатно и е открита и за лица, които не са клиенти на институцията. За сравнение, други приложения, като Swipp на “Нордеа” и на група от по-малко банки, Paym във Великобритания, Шотландия и САЩ и Swish в Швеция, са изградени за съществуващите клиентски бази. Едва сега “Нордеа” започва да предлага услугата и на други потребители.

“Данске банк” се подготвя за успешно представяне в конкуренцията по превръщането на смартфоните в портфейли. Например “Епъл” вече вкарва чипове в най-новите си мобилни устройства в партньорство с “Виза”, “Мастъркард ” и “Америкън експрес”. По думите на Марк Хансен, който отговаря за развитието на MobilePay на “Данске”, това приложение ще може да прави всичко, “независимо дали се плаща с кредитни карти, в брой, чрез интернет, или пък се приспадат автоматично месечни плащания”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст