Каролев: Депозитите в КТБ не могат да бъдат изплатени преди одиторския доклад

Migration Image

Вложителите в КТБ не могат да получат депозитите си преди да е готов докладът на одиторите. Това коментира пред бТВ икономистът Владимир Каролев, след като по-рано днес стана ясно, че Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради блокираните вложения в банката.

Той обясни, че изплащането на депозитите на клиентите на КТБ не е започнало по няколко причини. Първата е липсата на достатъчно средства във Фонда за гарантиране на влоговете, в които да бъдат покрити всички депозити до 100 хил. евро. "Сега фондът разполага едва с около 2 млрд. лева, а за да се покрият влоговете в КТБ са необходими около 3.3 млрд. лева", обясни още Каролев. Втората причина е, че ако плащанията бяха започнали, всички – вложители и акционери, щяха да съдят страната ни. "Това щеше да се случи без да е готов докладът на одиторите и щеше да доведе до фалит на КТБ", коментира икономистът. Според него писмото на ЕК не означава започване на наказателна процедура.

Каролев коментира и предстоящото увеличение цена на тока с близо 10%, което се очаква да влезе в сила от 1 октомври. "Когато се говори за увеличаването на цената на тока с 10%, никой не споменава, че за предишните две години цената беше намалена с 35 на сто", подчерта той и допълни, че увеличение на цената на електроенергията трябва да има. "Само ако сравним цените в България с европейските, както и с тези в Сърбия например, се вижда, че у нас те са доста по-ниски", посочи Каролев. Според него по-скъпият ток няма да доведе до увеличаване на цените на стоките. "Доказателство за това е, че при намаляването на цената на тока през последните две години стоките не поевтиняха", подчерта още икономистът. Той прогнозира, че дори при двойно поскъпване на електроенергията, цените на стоките ще скочат само с няколко процента, тъй като те се определят от търсенето и предлагането на пазара.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст