ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Масови протести срещу Китай в Хонконг

Migration Image

Хиляди демонстранти блокираха главните улици в много квартали на Хонконг при разрастването на протестите срещу решението на Пекин да ограничи избирателното право в специалния административен район, предадоха световните агенции.

Протестите избухнаха, след като миналия месец Китай взе решение за ограничаване на номинациите за главен администратор.

Съгласно това решение ръководителят на местната изпълнителна власт се избира на всеобщо гласоподаване, но до изборите ще бъдат допуснати само двама или трима подбрани от Пекин кандидати.

В реакция на това решение ученици и студенти в Хонконг започнаха кампания на гражданско неподчинение, която през уикенда прерасна в най-тежките сблъсъци в Хонконг от връщането му под властта на Китай през 1997 г.

В неделя полицията използва сълзотворен газ в опит да разгони десетки хиляди демонстранти. По официални данни над 40 души са пострадали при сблъсъците.

Администрацията на Хонконг, бивша британска колония, минала под китайско управление, опроверга слуховете, че е готова да се обърне за помощ към базирания в града гарнизон на китайската армия, за да разпръсне демонстрантите и заяви, че дори е изтеглила полицията за борба с безредиците от улиците на града.

Правителствен говорител обаче отправи призив към протестиращите да напуснат местата на демонстрациите възможно най-бързо, за да може да се възстанови движението на обществения транспорт.

Китайските власти цензурираха всякаква информация в социалните медии за протестите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст