ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Китай откриха фалшиви сделки за 10 млрд. долара

Migration Image

Разследване на китайските власти е открило фалшиви сделки на стойност 10 млрд. долара, каза високопоставен служител, отправяйки поредно предупреждение за практиките, които донесоха на местни и чуждестранни банки загуби по-рано тази година.

Коментарите на У Жуейлин, заместник-директор на звеното за валутен надзор и проверка, маркираха общата теза на властите в Поднебесната империя относно проблемите в търговското финансиране в страната. Причината е скандалът с доставките на метали в пристанищните градове Кингдао и Пенлай, който привлече международното внимание, пише MarketWatch.

Потенциалните загуби на чуждестранните банки и стокови фирми са близо 1 млрд. долара, докато очакваната експозиция на китайските банки се простира в рамките на милиарди долари, според съдебни регистрации, публични изявления от страна на кредиторите и прогнози на анализаторите.

По думите на У Жуейлин регулаторът е започнал кампания за справяне с измамите с търговско финансиране в 13 провинции още през април миналата година. Той заяви, че тази година органът е разширил разследването до 24 провинции, включително и Кингдао.

“Досега тази година, регулаторът е открил търговски измами за близо 10 млрд. долара в цялата страна и е предал повече от 15 случая на полицията, каза У. Измамите с търговско финансиране са много вредни не само за търговията, но също така и за икономиката като цяло”, каза той пред репортери. “Те увеличават налягането на горещия приток на пари и дори се превръщат в канал, чрез който средствата от някои престъпни дейности протичат във и извън Китай”, добави той.

Някои банки също така не са успели да изпълнят задължението си за проверка на автентичността на документите на търговците, добави той.

Регулаторът ще санкционира лицата, които са били замесени в случая в Кингдао и ще ги предаде на полицията, ако е констатирано нарушение на закона, каза още У Жуейлин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст