ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Близнашки призова образованието да стане национална доктрина

Migration Image

На днешното заседание на Министерския съвет служебният кабинет ще се опита да подкрепи академичната общност, обеща министър-председателят Георги Близнашки по време на откриването на учебната година в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Обещанието постъпи в отговор на отправени нападки от страна на ректор на ВУЗ -а Иван Илчев , за недостатъчно финансиране на образователната институция от държавата.

"Университетът неизменно стои начело на всички класации за най-добрите висши училища, но това не намира почти никакво отражение в отпусканите от държавата пари. Държавата очевидно смята, че с една и съща инвестиция може да получи салам тип "народен" и еленска пастърма", каза Илчев като част от приветственото слово за 127-мата учебна година на университета. Основната тема бе критика към българските политици и недостатъчните финансии за образование.

В отговор на нападките премиерът заяви: "Част от проблемите са свързани с това, че Софийски университет се опитва да бъде университет в същинския смисъл на тази дума и да развива всички направления, в редица области студентите са много малко, а трябва да има достатъчно преподаватели. Надяваме се, че днес ще променим една несправедливост". Той апелира качеството на образованието да се превърне в национална доктрина.

Политическите препратки на ректора не спряха до тук: "На някои от управниците ни не са нужни млади и уверени в себе си българи, които ясно ще им покажат колко струват техните претенции и техните смехотворни ежби". По негови думи, живеем в световно общество, в което спортист може да получава над 100 млн. на година, което се равнява на възнаграждението на 1000 професори в най-добрият университет – Харвард .

В словото си обаче, премиерът задържа положителния тон и открои научните постижения на Софийския университет – водещи както на национално , така и на световно равнище. В допълнение Близнашки нарече студентите на университета "творци на новото Възраждане ". Той посочи , че много от талантливите български студенти и докторанти са напуснали страната ни, но те са граждани на Европа и успешно представят българските научни достижения в европейските институции. "Възпитаниците на Алма Матер ще се завърнат един ден при корените си, при старите родители и старата къща. Това е и нашата съкровена надежда endash да върнем интелектуалния си потенциал тук, на българска земя, и обединени, да продължим строителството на съвременна България", почти напевно добави още служебният министър-председател.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст