ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Порожанов: С ремонта на бюджета се дават две възможности за решаване на банковата криза

Migration Image

С актуализацията на бюджета за 2014-а се дават две възможности за решаване на проблема в банковата система. Това заяви финансовият министър Румен Порожанов след днешното заседание на кабинета, на което беше одобрен проектът за ремонт на държавните финанси.

Дават се и две възможности за решаване на проблема в банковата система. Едната предвижда отпускането на нови 2.9 млрд. лв. в рамките на одобрената вече 3.3 млрд. лв. държавна помощ за банковия сектор от Европейската комисия. Тази опция е валидна в случай, че се вземе решение за оздравяването на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и Търговска банка "Виктория". Другата възможност е изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро в двете банки, ако се вземе решение за фалит. За тази цел се дава право на Фонда за гарантиране на влоговете да емитира облигации до 2 млрд. лв. В случай, че не може да пласира такава емисия, то е предвидена и възможност за отпускане на заем до 700 млн. лв. от държавата на фонда, обясни финансовият министър Румен Порожанов. Той уточни, че бъдещето на КТБ и банка "Виктория" ще бъде взето от новото Народно събрание и редовното правителство.

Отделно до края на годината Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще продължи да получава ликвидна подкрепа от държавата в рамките на до 1 млрд. лв. Това е заложено в плана за преструктуриране на ПИБ, който е изпратен за одобрение в Европейската комисия, съобщи Порожанов. Планът предвижда преструктурирането на ПИБ да продължи до юни 2015 г. ПИБ вече получи 1.2 млрд. лв. подкрепа по време на правителството на Пламен Орешарски, които трябва да бъдат върнати в края на ноември.

Служебният кабинет е взел предвид критиките отправени от финансисти и икономисти и подробно е разписал, за какво ще бъдат похарчени допълнителните 448.5 млн. лв. от министерства и държавни ведомства. Най-голямата част от средствата – около 130 млн. лв. отиват за заплати в МВР, а над 90 млн. лв. за фонд "Земеделие" за изплащане на субсидии за животновъдите и ДДС за общините по селската програма.  

Допълнително се отпускат и 100 млн. лв. по бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Така за първи път от много години Здравната каса ще влезе без дългове в новата 2015 г., каза зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев.

По-нисък икономически ръст от 1.2% и минимална заплата от 380 лв. през 2015 г.

По-нисък икономически растеж през 2015 г. от 1.2%  и вдигане на минимална работна заплата на 380 лв. е заложено в работния вариант на подготовката на бюджета за следващата година.

Причината е в ревизираните макроикономически показатели в актуализацията на бюджета – дефлация вместо първоначално заложената инфлация от 1.8%, по-нисък икономически растеж от 1.5% вместо заложените 1.8%, което означава намаление на брутния вътрешен продукт с около 2.4 млрд. лв. до над 79 млрд. лв.С актуализацията на бюджета за тази година се дават две възможности за решаване на проблема в банковата система. Това заяви финансовият министър Румен Порожанов след днешното заседание на кабинета, на което беше одобрен проектопредложението за ремонт на държавните финанси.

В проекта е записано увеличение на държавния дълг с нови 4.5 млрд. лв. до 8.9 млрд. лв., свърхдефицит от 4% на касова основа, намалени са икономическият растеж от 1.5% от БВП, както и приходите с 1 млрд. лева. В същото време се увеличават разходите с 448.5 млн. лева.

Порожанов разясни, че първата възможност за излизане от банковата криза е свързана с отпускането на нови 2.9 млрд. лв. в рамките на одобрената вече 3.3 млрд. лв. държавна помощ за банковия сектор от Европейската комисия. Тази опция е валидна в случай, че се вземе решение за оздравяването на Корпоративна търговска банка и Търговска банка "Виктория".

Втората възможност е ако се вземе решение за фалит на двете банки, гарантираните влогове до 100 хил. евро да бъдат изплатени на вложителите. За тази цел се дава право на Фонда за гарантиране на влоговете да емитира облигации до 2 млрд. лв. В случай, че не може да пласира такава емисия, то е предвидена и възможност за отпускане на заем до 700 млн. лв. от държавата на фонда, обясни финансовият министър. Той увери, че бъдещето на КТБ и банка "Виктория" ще бъде взето от новото Народно събрание и следващото правителство.

Порожанов съобщи, че до края на годината Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще продължи да получава ликвидна подкрепа от държавата до 1 млрд. лева. Това е заложено в плана за преструктуриране на ПИБ, който е изпратен за одобрение в Европейската комисия. На практика планът предвижда преструктурирането на банката да продължи до юни 2015 година. 

Иначе служебният кабинет е взел предвид критиките на работодателите и синдикатите относно предвидените в актуализацията на бюджета допълнителни разходи. Около 130 млн. лв. отиват за заплати в МВР, а над 90 млн. лв. за фонд "Земеделие" за изплащане на субсидии за животновъдите и ДДС за общините по селската програма. Други 100 млн. лв. се отпускат по бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст