ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП ще преговаря с ГЕРБ, но няма да участва в управлението

Мерджанов

След продължилото близо 4 часа заседание на Изпълнителното бюро на БСП, социалистите обявиха, че са готови да участват в разговори с ГЕРБ за подкрепа на кабинет на малцинството. Това съобщи говорителят на левицата Атанас Мерджанов, след като по-рано днес хората на Борисов заявиха готовност от понеделник да започнат преговорите с парламентарно представените партии.

Въпреки че обяви готовност за участие в преговори за управлението на страната, БСП даде да се разбере, че няма да влезе във властта. Мерджанов бе категоричен, че левицата няма да участва в коалиционни споразумения за управлението на страната.

Според социалиста фактът, че на тези разговори първоначално няма да присъства лидерът на ГЕРБ, означава, че те не гледат достатъчно сериозно и отговорно на тях. Мерджанов даде да се разбере, че ако Борисов не отиде на срещата с БСП, в нея няма да участва и соцлидерът Михаил Миков. „Все още не сме определили формата на участващите в тези разговори, тъй като не е ясно от отсрещната страна какъв ще бъде той”, каза още той.

Мерджанов коментира и информацията, че ГЕРБ е готов да даде министерски постове на БСП и Реформаторския блок, ако споделят отговорността на управлението. „Подобни подхвърляния за подаване, отстъпване на едно или друго министерство е несериозно отношение към всичките проблеми и по отношението на състоянието на страната. Ние неведнъж сме заявявали, че няма да се отделим от нашите 12 червени линии, които бяха посочени в предизборната платформа“, смята говорителят на БСП. По думите му именно около тях ще бъде построена окончателната позиция на социалистите за преговорите.

Стана ясно още, че БСП започва анализ на тежката загуба на предсрочните избори в неделя. За целта Изпълнителното бюро на партията ще продължи разговора и в петък. Тогава се очаква и заседание на Националния съвет на БСП.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст