ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кунева не е против Борисов за премиер

кунева и лукарски

Не предполагайте, че "Реформаторския блок" ще е против кандидатурата на Бойко Борисов за премиер, това каза пред Би Ти Ви Меглена Кунева. Тя призова да се изчака официалната позицията на ДСБ. Това е партията в Реформаторския блок, който най-категорично защитава тезата, че не трябва да се подкрепи кабинет, с премиер Борисов.

"Ще имаме консенсусна позиция по този въпрос. Кой друг виждате за премиер, има ли друго предложение", попита Кунева. Тя изрази личното си мнение, че в ГЕРБ има няколко дами "които са консенсусни фигури" и биха били подходящи за премиер.  "ГЕРБ обаче няма друга оферта освен Борисов", обясни позицията си лидерът на "България на гражданите".

Според нея най-важният въпрос, на който "Реформаторския блок" трябва да даде отговор, е "Искаме ли България да има правителство?" Кунева  категорично възрази на тезата, че "Реформаторския блок" ще се разпадне още преди да влезе в парламента.

Междувременно представители на Гражданския съвет на Реформаторския блок се обявиха за оставка на председателя на СДС Божидар Лукарски.

Повод за радикалния ход е поредно изказване на партийния лидер, в което той обяснява причината в нощта след изборите да обяви за „трик” предизборната позиция на Реформаторския блок, че няма да подкрепят правителство с министър-председател Бойко Борисов и Цветан Цветанов за вътрешен министър.

По този повод  Лукарски направи ново изявление  „Оставката ми я искат единици във Facebook, които не са нито орган на СДС, нито на Реформаторския блок. Единственото, което могат да искат, е оставката на жена си вкъщи". Лидерът на СДС дори напомня, че по устав оставката му могат да искат Националният съвет и НИС на партията.

Новото изказване на Божидар Лукарски предизвика още по-голямо възмущение сред членове и симпатизанти на реформаторите, които вече стартираха кампания за импийчмънт на партийния лидер. Във Facebook вече има и група: „Искаме Оставката на Божидар Лукарски”, която за по-малко от час събра над 230 привърженици. Създателят на групата Иво Иванов съобщи, че 10-минути след създаването й, с него се е свързал лично Лукарски, който поискал страницата да бъде изтрита. Партийният лидер бил категоричен, че няма намерение да подава оставка.

По-късно днес лидерите на партиите в Реформаторския блок ще се съберат за първи път след предсрочните парламентарни избори. Основната точка на заседанието ще е приемането на позиция на блока за предстоящите преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст