ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заместник на Юнкер обеща да намали бюрокрацията в ЕС

тимерманс

Холандецът Франс Тимерманс, кандидат за първи зам.-председател на бъдещата Европейска комисия, обеща по време на изслушването си пред Европейския парламент (ЕП) да намали прекомерната бюрокрация в ЕС, предаде Ройтерс.

Думите му вероятно ще бъдат приветствани от британския премиер Дейвид Камерън, който призова Брюксел да ограничи регулацията.

Тимерманс каза още пред евродепутатите, че ако бъде утвърден, ще предложи списък на предложени вече европейски законодателни мерки, които може да бъдат зачеркнати.

Тимерманс, който ще бъде и европейски комисар по междуинституционалните отношения и върховенството на закона, обеща и преглед на европейското законодателство до края на 2015 г., „така че то да служи по-добре на интересите на Европа“.

„Ще трябва да бъдем брутално честни за това кое не работи или дава непредвидени резултати“, каза той. „Трябва да покажем, че ЕС и неговите институции не са егоцентрични, а ги има, за да служат на гражданите и техните държави членки. ЕС трябва да прави единствено това, което само той може да направи и трябва да остави на държавите членки това, което те сами могат да свършат по-добре“, каза Тимерманс.

Холандецът пое ангажимент да приеме задължителен регистър на многобройните лобита, които действат в Брюксел и изтъкна необходимостта от по-голяма прозрачност.

Изслушването на Тимерманс бе последния изпит, на който евродепутатите подложиха кандидатите за комисари в бъдещия екип на Жан-Клод Юнкер. По време на „кастинга“ проличаха грешки, които Юнкер трябва да поправи, за да гарантира, че екипът му ще встъпи в длъжност на 22 октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст