ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иде коалиция на политическото оцеляване

Бойко Борисов

“Пълно объркване и ненаучност!” Думите са на Станислав Стратиев, един от непреходните сатирици на България, който в края на 90-те години на миналия век написа “Балкански синдром”. В пиесата иде реч за финала на един режим и за началото на друг. За това как с приближаването на този ужасяващ преход върхушката превръща своя любим народ от герой на отминалите години в просяк на настоящите. Една тъжна театрална приказка, разказваща за самоунищожението. И за колосалната загуба на енергия. Историческа пиеса от времето на българската перестройка, в която авторът е запечатал на хартия неособено лицеприятните нрави на българина. Стратиев, който твърдеше, че не е нужно човек да прави сметки за родния си дом. Той просто го обича и живеейки в него, показва това.
Но не така стоят нещата на

днешната ни политическа сергия

Макар че всички лидери се кълнат в любов към България, фактите говорят друго – президентът Росен Плевнелиев се бави неоправдано с връчването на мандата на ГЕРБ, а стартът на преговорите за бъдещото правителство е цяла седмица след изборите (в понеделник, 13 октомври). И въпреки че обещават публичност, с действията си партиите дават сигнал за някакъв вид задкулисие. Което може да се окаже дори по-непочтено от начина, по който ДПС извиваше ръцете на социалистите по времето на кабинета “Орешарски”.
Защото народът удари звучен шамар на политиците. С най-ниската избирателна активност от началото на демократичните промени у нас, с избора на пъстроцветния парламент от цели осем отбора (за пръв път от 1991-а насам), с това, че нито един от играчите не получи дори глас в повече в сравнение с вота през 2013-а.
Залаганията за това с кого ще ни управлява
ГЕРБ тръгнаха

още вечерта

на 5 октомври
Така нареченият победител на изборите Бойко Борисов и тази година не изневери на традицията си да унижи хората, които отидоха до урните. Какво от това, че им благодари на крак пред камерите на скупчилите се около него държачи на микрофони? В изборната нощ хората бяха седнали пред тв екраните в очакване да чуят ще има ли в страната ни хляб и сигурност и ще бъде ли потърсено съгласие по националните приоритети. Само че ГЕРБ не дойде в НДК, под предлог че лидерът им ще говори, след като види окончателните резултати. За сметка на това обаче Борисов хвърли ни в клин ни в ръкав “бомбата”, че трагедията с изгорелите като факли 15 българи в с. Горни Лом не е случайна. Каза, че левицата е изметена от популистки партии, поздрави ДПС за успеха им (вероятно разполагайки с предварителна информация за техния главозамайващ резултат в чужбина), нахока реформаторите, че не са единни по отношение на кандидатурата му за министър-председател, и отсече: “Приемам всички рискове за управлението на държавата.”
На следващия ден Борисов

пусна по пистата

едно дамско трио
(Менда Стоянова, Цецка Цачева и Румяна Бъчварова) за преговори с партиите, като по този начин като че ли направи първата крачка към отстраняването на дясната си ръка Цветан Цветанов от голямата политика.
Разбира се, обществото бе уведомено от апарата на ГЕРБ, че лидерът им е разговарял по телефона с председателя на Европейската народна партия (EНП) Жозеф Дол и го уверил, че ще положи всички усилия, за да формира правителство.
Но ако това не се случи, рекъл му той, “единственият изход от ситуацията е нови избори”. Напук на конституцията, според която ако партията с най-висок изборен резултат не успее да състави кабинет, президентът връчва проучвателен мандат на втората (в случая БСП), а ако и това не стане – държавният глава избира трета парламентарна партия, за да направи и тя опит за кабинет. В случай че и тя не успее, се насрочват нови избори.
Като ужилена след провала си на изборите БСП, която за пръв път не спечели нито един областен център в страната, предупреди:  “Борисов се стреми към правителство на малцинството.” Раздираните от вътрешни противоречия реформатори (РБ) се похвалиха, че са удвоили резултата си от евроизборите през май тази година, ДПС благодари на ромите, а лидерът Лютви Местан отсече, че партията му винаги е работила за малкия човек и остава отворена за преговори за властта. АБВ, в лицето на Ивайло Калфин, отсече, че Борисов е длъжен да представи оферта на всички, Волен Сидеров поиска “Избори до дупка”. Патриотичният фронт (ПФ) даде категоричен знак, че ще подкрепи всякаква коалиционна формула, стига тя да е без ДПС.  А Николай Бареков несъвсем изненадващо рече, че е готов на преговори с Борисов заради оцеляването на майка България. И политическият тюрлюгювеч се забърка.  

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст