Чиновнически договорки с телекомите

мобилтел

Държавните и общинските структури, също както частните, сключат договори за предоставяне на мобилни гласови услуги по стандарта GSM/UMTS. Чиновниците обаче са привилегировани, тъй като не чакат операторите да им предложат каквото намерят за добре, а сами определят правилата. Казват колко и какви услуги искат и фиксират максимални цени за тях. Съответно телекомите могат само да се съобразят с ограниченията и да изработят дори още по-добра оферта, за да стигнат до апетитния договор. А че той е такъв, спор няма, защото в администрациите работят стотици и дори хиляди хора.

Последният пример за такова споразумение е от началото на тази седмица, когато Столичната община подписа договор с "Мобилтел". Той е в сила от 15 октомври и е за срок от 36 месеца. Прогнозните разходи на софийското кметство за този период за мобилни комуникации са 900 хил. лв., или по 25 хил. лв. на месец. Пресметнато е, че парите ще стигнат за покриването на сметките на 1400 абоната, колкото са служителите на общината. От "Московска" са заявили също, че ще купят телефонни апарати за хората си, като са поискали да им бъде предоставена 50% отстъпка от официалните ценови листи за устройства до 400 лв. без ДДС. За сведение, "Мобилтел" обслужва софийските чиновници още от 2008-а и след цели три контракта сегашният избор не бива да ни учудва.

Няколко дни по рано – на 8 октомври, и Министерството на регионалното развитие се е договорило с "Мобилтел". Но в случая казусът е малко по-различен, защото строителното ведомство провежда още през ноември 2010-а мащабен конкурс, с бюджет от над 750 хил. лв., за избор на обслужващ телеком. Тогава формално са подписани четиригодишни рамкови споразумения и с трите оператора – "Виваком", "Глобул" и "Мобилтел", само че реално през всичките тези 47 месеца са ползвани услугите единствено на последната фирма. И тъй като сегашният контракт ще е за период от един месец (б.а. – колкото остава до изтичането на рамковите споразумения), стойността му е едва 15 хил. лева. Очаква се в идните седмици ведомството да обяви нова процедура за избор на телекомуникационно предприятие.

След близо едногодишни драми и обжалвания до договор за GSM услуги стигна неотдавна и Министерството на околната среда и водите. Избраникът отново е "Мобилтел", с който е подписан 24-месечен контракт, а заложените разходи са 732 хил. лева. Министерството е заявило, че ще ползва 1095 карти за мобилни телефонни услуги, 113 карти за мобилен интернет и 14 броя СИМ карти за пренос на данни, като тези бройки може да нарастват или да намаляват по време на изпълнението на поръчката. Съдейки по регистрите, първият ни частен GSM оператор обслужва ековедомството от 2007 г. насам. (За по-старите периоди просто няма данни.)

На 20 октомври пък предстои да бъдат отворени офертите на кандидатите да предоставят мобилни комуникации на администрацията на Народното събрание. Процедурата се точи още от 30 юни заради жалба срещу нея в Комисията за защита на конкуренцията. Антимополният орган обаче не откри нарушения и сега търгът е напът да приключи. Но изненади едва ли ще има, при положение че всички досегашни обществени поръчки са били спечелени от "Мобилтел". Иначе за срок от 12 месеца парламентът е готов да даде 120 хил. лв. за фиксирани телефони и още 90 хил. лв за GSM-и. При избора на победител най-голямо значение ще имат абонаментната такса и броят на безплатните минути.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст