ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В България е все по-трудно да се прави бизнес

бизнес

България пада с две позиции в годишната класация "Правене на бизнес“ (Doing business) на Световната банка. Страната ни се нарежда на 38-о място от 189 държави. Очаквано Сингапур отново е лидер в класацията, следван от Нова Зеландия, а на дъното е Еритрея.

Сред най-сериозните проблеми пред страната ни анализаторите отчитат времето, което отнема включването към електрическата мрежа и получаването на разрешение за строителство.

По този показател България пада от 122-ро на 125-о място. Свързването с ток у нас отнема над четири месеца, докато за световния лидер в тази сфера – Южна Корея, този срок е 18 календарни дни. В Европа лидер в това направление е Германия, като там бизнес обектът може да се свърже към електричеството само за 28 дни и след 3 процедури.

Сериозно е понижаването на страната ни при критеиите за започване на нов бизнес, както и за лесно получаване на кредит. Общото заключение е, че в България през последните 12 месеца е станало още по-трудно да се прави бизнес.

И през миналия октомври, когато беше публикувана годишната класация, българските показатели се влошаваха с изключение на категориите за плащане на данъци и трансграничната търговия.

Тази година класацията се провежда при променена методология. Общата оценка на анализаторите е, че правителствата в Западна Европа и Централна Азия полагат все по-големи усилия за подобряване на регулациите за бизнеса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст