ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подписахме с Казахстан договор за екстрадиция

Подписване на  договора с Казахстан

България и Казахстан подписаха Договор за правна помощ по наказателни дела и Договор за екстрадиция, съобщиха от правосъдното министерство. Официалната церемония по подписването се състоя в Заседателната зала на Министерството на правосъдието. Подписи под договорите поставиха правосъдният ни министър Христо Иванов и генералният прокурор на Казахстан Асхат Даулбаев.

Договорът между България и Казахстан за правна помощ по наказателни дела съдържа разпоредби относно различните форми на правната помощ в рамките на наказателното производство, включително връчването на призовки и документи, събирането на доказателства, огледа, обиска и изземването, разпита на лица, извършването на експертиза, предаването на вещи и документи, както и реда за предоставяне на помощта.

Договорът за екстрадиция между двете държави предвижда те да предават една на друга лица, намиращи се на тяхна територия, за привличане към наказателна отговорност за престъпления, даващи основание за екстрадиция, или за изпълнение на присъди във връзка с такива престъпления. Разпоредбите на договорите в най-висока степен съответстват на международните стандарти по отношение на съдебното сътрудничество в наказателната област. Около това становище се обединиха Иванов и генералният прокурор Даулбаев при подписването на документите днес.

Правосъдният министър изрази надежда, че в рамките на мандата компетентните държавни органи на двете страни ще завършат вътрешнодържавните си процедури по подготовка и ще бъде подписан и Договорът за трансфер на осъдени лица между България и Казахстан.

Този документ е последният от трите основни договора, регулиращи международното правно сътрудничество по наказателни дела.

Казахстанската делегация, ръководена от Даулбаев, е у нас на еднодневно посещение по покана на министър Христо Иванов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст