ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов: Математиката и физиката не са лесна работа – трябва да се подкрепят

Премиерът Бойко Борисов

Впечатлен от работата на физика Теодосий Теодосиев от Казанлък, който подготвя безплатно български таланти, премиерът Бойко Борисов разказа на министрите защо всички трябва да подкрепят каузата на учителя за създаването на Национална школа по физика. На днешното си заседание министрите предоставиха бившия техникум по хидравлика в Казанлък на общината, за да може там да бъде настанена школата. Тя функционира вече 35 години и за този период нейните възпитаници са донесли много златни медали за България от международни олимпиади и конкурси.

Ангажимент за осигуряването на подходящи условия за развитие на талантите пое лично министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с Теодосий Теодосиев и с кмета на Казанлък в края на миналата седмица.

"Той е много истински човек. И на подобни хора навсякъде, където можем да помогнем, трябва да им се предоставят. Освен това, те не искат много. Примерно, участие на олимпиада еди къде си, примерно, 1000 лева или 1000 евро. Дето се казва, ще ги спестим от Министерски съвет, от разходите ще ги дадем, за да отидат да участват. Просто в кашони събират медали, и то не в какво да е – физика и математика е. Не е лесна работа", признава Борисов. Той призовава в бъдеще такива хора "не са хиляди, армия, но двама-трима на година – да ги изтъкваме, за да може на учителското съсловие да намятаме мантията малко по малко на самочувствието."

 

Публикуваме пълния текст на стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Да ви запозная с две думи. В Казанлък има един професор – той не е професор, но така го наричаме, който е подготвил повече златни медалисти от олимпиади, отколкото Франция и Англия заедно, двете страни. Имат повече златни медали от олимпиади от тях. Работи абсолютно всеотдайно. С кмета на Казанлък ги срещнахме с Томислав, Румяна и Влади Горанов. Миналата седмица ги бяхме поканили. Гледали сте го и по телевизията. Просто подготвя шампиони по математика, физика – уникален е. И всичко това го прави в една гимназия, в която няма кабинети, а в свободното си време в Техникума по хидравлика в Казанлък, който е затворен, не се ползва, изоставен, без парно, без нищо – там си пише на дъската и си ги подготвя.

С това решение, ако го подкрепите, разбира се, ние даваме на този затворен и неизползван техникум на община Казанлък. Те с решение на общинския съвет ще го дадат за ползване на кръжоците.

Професор Танев, много ми се иска да намериш време да ги посетиш там. Всяко лято правят по два месеца лагери на деца, които са математици, физици. Той си ги организира, карат си маси, столове. Ние сме поели ангажимент, да видим да го направим на почивните станции на Министерски съвет, на различните ведомства за следващата година, сега да го подкрепим. Но адски ще ти хареса. Като теб – весел и говори Като Айнщайн стои, като си говориш с него. Много интересен човек. Това е първото, което искаме да направим.

Второто, за което сме поели ангажимент, но за това те моля да отидеш да ги видиш децата, ти си професор, преподавател и най-добре ще ги усетиш – имат проект за математическата гимназия, където работи, за около 480 000 лева беше, от години искат да им се направи, да им ремонтираме тази част с кабинетите, за да могат да си правят изследвания. Много са интересни, приятни хора и според мен си заслужава да ги подкрепим. Молбата ми е – чуй се с кметицата на Казанлък в удобно за теб време. И ти ги посети децата, виж ги, да подготвим към края на годината да им финансираме и проекта, да им оправим математическата гимназия. Той казва: Ако това направите, просто… години наред сме се молили, не е станало. Така че, с днешната точка им предоставяме това и като отидеш да ги видиш, с министъра на финансите ще подготвим едно постановление. Защото съм убеден, че ще ти харесат, убеден съм.

ТОДОР ТАНЕВ: Понеже беше споменато моето име, много благодаря за това, че го издирихте. В крайна сметка това правителство започна с решаването на една агония – две или три години, с този човек и с неговото дело. Много благодаря за това, което стана. Министерството вече им отпусна тая сграда, всъщност съм подписвал това нещо. Що се отнася до Теодосиев, може да кажа, че има още и други такива хора, които подготвяха – това малкото момиче, което спечели. Имаме много такива хора. Може да не са от категорията. Моля ви за в бъдеще такива хора – не са хиляди, армия, но двама-трима на година – да ги изтъкваме, за да може на учителското съсловие да намятаме мантията малко по малко на самочувствието.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Той е много истински човек. И на подобни хора навсякъде, където можем да помогнем, трябва да им се предоставят. Освен това, те не искат много. Примерно, участие на олимпиада еди къде си, примерно, 1000 лева или 1000 евро. Дето се казва, ще ги спестим от Министерски съвет, от разходите ще ги дадем, за да отидат да участват. Просто в кашони събират медали, и то не в какво да е – физика и математика е. Не е лесна работа. Така че, само молбата ми е: при Румяна има координатите и при кметицата, намери време и отиди ги виж, когато е удобно, срещни се с учениците и каквото ни предложиш по тая тема, ще го приемем. Предполагам, с колегите няма да имаме разнобой в това отношение. Не само за спорта, да помагаме и за културата.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Разбира се, не е само да помогнем, те трябва да бъдат приоритет, те са представителната част на българската държава и когато става въпрос за най-умните ни деца, всички ще помагаме. Надявам се, че за това няма какво да умуваме.

БОЙКО БОРИСОВ: Сигурно такива има и в културата, и в спорта и видяхте тези сладури по Евровизия. Понеже минаха по всички институции, ми дожаля за тях – мислех да ги поканим и ние, но ще им стане повече, ще уморим децата, затова – само да ги поздравим още един път от всички нас и да могат да им се порадват родителите на тях.

Така че, приемаме точка 7. На професора възлагаме за нататък координацията по тази тема.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст