ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плоският данък остава, реши парламентът

Парламент актуализиране на бюджета Михаил Миков

Плоският данък остава, решиха депутатите. Те отхвърлиха законопроектите на БСП и  „Атака“ за смяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане.

БСП предлагаше връщането на прогресивното подоходно облагане от 2015 г. с необлагаем минимум от 340 лв., а предложението на „Атака“ беше доход до 400 лева да не се облага.

В подкрепа на текста на БСП гласуваха 62 от 175 депутати. „За” гласуваха депутатите от парламентарните групи на БСП, Патриотичен фронт, Български демократичен център, АБВ и Атака. „Против” гласуваха 112 депутати от управляващите коалиционни партньори ГЕРБ и Реформаторски блок, но и от ДПС, а четирима се въздържаха. Законопроектът, внесен от Волен Сидеров беше подкрепен от 41 депутати, 110 гласуваха против приемането на текста, а четирима се въздържаха.

При обсъждането лидерът на ДПС Лютви Местан припомни, че плоският данък беше въведен от тройната коалиция. Според него това облагане е било продукт на либералното мислене и трябва да се продължи политиката на приемственост, като се запази.

Плоския данък защити и Мартин Димитров от РБ. Той смята, че е това е единственият данък, от който дори в криза приходите растат. За 2013 г. приходите от него са 1,7 млрд лева, а за първите девет месеца на тази година са 1,9 млрд, това е 12, 5 процента растеж, мотивира се Димитров. Той обвини БСП в елементарен популизъм, защото са били на власт година и половина, а внасят предложението за прогресивното подоходно облагане, когато минаха в опозиция.

Лидерът на БСП Михаил Миков обясни, че плоският данък е бил въведен, когато икономиката е била в растеж, и може би именно по-ниското облагане е задържало кризата с година и половина, но сега нещата са различни. „Плоският данък означава болният да носи здравия. Гражданите да плащат фискалните сметки на правителството“, посочи той. Според него повече от половината избиратели не гласуваха на последните избори заради усещането за несправедливост, което се налага като постоянно отношение към властта, независимо кои партии управляват.

„Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост. Хората смятат, че да живеят по – добре не е цел на властта и за това е принципният въпрос за по – справедливо данъчно облагане, което минава през решението за въвеждане на прогресивно облагане“, каза Миков. Според него това се доказва и от факта, че България, освен че е най-бедната страна в Европа, е и с най-много работещи бедни – 7 на сто.

„Ножицата се отваря между бедни и богати, хората вече не вярват, че държавата ще направи нещо, а седи отгоре и само събира данъците. Не задължително гласуване, а с пушки да ги изкарате, хората пак няма да отидат, защото нямат усещането, че това е тяхната държава“, заяви Миков.

След като предложенията на БСП и на „Атака“ бяха отхвърлени, Йордан Цонев от ДПС заяви, че ако ДПС са използвали рефлекса си на опозиция, сега законът щял да мине на първо четене. Те обаче останали на принципната си позиция и така благодарение на тях плоският данък остава.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст