ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Експерт или “калинка”?

Атанас Славов

Ценен юрист или поредната "калинка" е кандидатът за четвърти заместник-министър на правосъдието Атанас Славов? Номинацията му стана известна тази седмица, но си има предистория. Преди няколко дни ведомственият сайт оповести проект за изменение на устройствения правилник на министерството – променена е една дума – в политическия кабинет на министър Христо Иванов ще има вече не "трима", а "четирима" негови заместници. Целта била "да се постигне по-добра ефективност при разработването на проекти на нормативни актове и дейността по приоритетите за съдебна реформа". 

Славов е предложен от Реформаторския блок, в който се изявява като член на гражданския му съвет. В средата на 2012 г. бил назначен в правосъдното министерство от тогавашния министър Диана Ковачева на длъжността експерт в дирекция „Съвет по законодателство“. В медиите изтече твърдение, че това назначение е незаконно, защото Славов успял да докаже едва половината от изискуемия за експертната длъжност петгодишен стаж. За несъответствието обаче се разбира едва в средата тази година, когато той вече иска да стане шеф на отдел "Нормотворчество" към дирекцията  "Правосъдие, нормотворчество и проекти".

Междувременно Славов излизал смело от статута си на държавен служител, участвайки в публични дебати и партийни мероприятия на Реформаторския блок. А приемницата на Ковачева – Зинаида Златанова, не реагирала, въпреки че малко след като я наследи, гръмна скандалът с връзкарските назначения в министерството. Тогава стана ясно, че законовите вратички за назначаване на кадри без конкурс са се превърнали в правило и абонирани за висши постове чиновници шетат по върховете на държавната администрация. 

Христо Иванов призна чия номинация е Атанас Славов, но настоя, че са му необходими неговите експертни познания в конституционното право и отрече да а оказвал натиск за промяна на данните от проверката на инспекторите. За да защити Славов, министърът хвърли вината върху предишните ръководства на министерството, защото те са допуснали нарушения на конкурсната процедура, а не кандидатът. В същото време хората от Реформаторския блок помолили Иванов да оттегли от заседанието на Министерския съвет точката за назначаването на Славов, тъй като имали да правят "допълнителни обсъждания по коалиционните канали". Последва пояснителна информация в сайта на ведомството, чиято съпоставка с тази в медиите се оказа истинско предизвикателство. Според заключенията от инспекторската проверка Атанас Славов не е представил нито трудова книжка, нито удостоверения за осигурителния си стаж, за да бъде допуснат до конкурса. Първоначално не го и допуснали, но после той представил граждански договори, копие от осигурителна книжка и справка за внесени осигуровки, част от които се зачитат само за стаж за пенсия. Осигурителният стаж обаче невинаги отговаря на трудовия, който при Славов се оказал само две години, пет месеца и 29 дни.  Конкурсната комисия начело с тогавашния главен секретар на министерството Елена Петкова обаче го допуснала до участие и той спечелил. Петкова се оказа в центъра на скандала за назначенията в министерството и уволнението й беше придружено с прокурорска проверка.

Но след като постъпил в министерството пък, Славов се оказал не с един, а с два трудови договора, и то на пълен работен ден. Вторият договор подписал със Софийския университет "Св. Климент Охридски", в чийто философски факултет преподавал конституционно право. Преди това бил хоноруван преподавател и накичил визитката си с невъзможна за простосмъртните докторантура в Ректората и всевъзможни задгранични курсове и специализации. Самият Славов признава, че откакто е напуснал студентската скамейка през 2004 г., е работил все като преподавател в университета и като правен консултант на неправителствената организация Български център за нестопанско право. От сайта на въпросното НПО се вижда, че то е сред добре поддържаните от донори и проекти. Нищо, че повечето от тях са в посока към звездите – развитие на гражданското общество, реформа на правосъдието, добро управление и прочее празнословия. 

Въпросното сдружение не е от шумните, но преди дни влезе в медиите – друг от новоназначените заместници на Христо Иванов бе номиниран за "Човек на годината". Конкурсът явно е поредната схема на НПО сектора, защото е дело на Българския Хелзинкски комитет, а номинираният заместник-министър е брачната съдийка в Софийския градски съд Вергиния Мичева-Русева. От нея граждани са се оплакали за тежки пристрастия при разглеждането на спорове за родителски права, при които единият родител (обикновено бащата) бива жестоко ощетяван. Мичева е свързвана и с друго оборотно НПО, носещо гръмкото наименование Център на неправителствените организации – Разград. Съдийката е също от Разград и цялата й кариера преди да дойде в София е минала в тамошните съдилища. Преместването й в столицата става без конкурс, по схемата "временно, но задълго командирован", който си остава титуляр. А в съдебните среди се говори, че за трансфера й е лобирал шефът на разградското НПО Георги Милков.  

А каква е позицията на министерството? Според него назначаването на Славов е станало "въз основа на представени от него официални документи, издадени от съответните компетентни институции, за притежавания от него трудов и осигурителен стаж до момента". Преценката за приложимостта на закона въз основа на наличните факти и документи била извършена обаче от конкурсната комисия начело с Елена Петкова, която впоследствие служебният министър Драгомир Йорданов е освободил от работа. Съмнение дали Славов е допуснат до конкурс според изискванията на закона и дали назначаването му е законосъобразно възникват в началото на 2014 г. при проверка на отдел "Инспекторат", когато кандидатства за началник на отдел „Нормотворчество“. И Славов не е крил този факт от новото политическо ръководство на министерството.

В позицията на ведомството също се напомня, че вината не може да е на Славов, "доколкото той не е разполагал с механизми да влияе върху преценката на комисията, както и върху акта на назначаването му от министър Ковачева". Сегашното ръководство на министерството нямало да коментира действията и бездействията на предишните министри на правосъдието по казуса. Като доказателство, че сегашното ръководство нямало никакво отношение към този въпрос, е посочен обаче един показателен факт. Веднага след като Христо Иванов поема задълженията на служебен министър, служебното правоотношение на Атанас Славов било прекратено "във връзка с промяна на функциите му". Прекратяването било във връзка с ново назначаване – този път на длъжността "съветник на служебния министър". Пак на трудов договор, но на длъжност, за която няма специални законови условия за стаж и професионален опит. Каквито обаче Славов явно има за длъжността заместник-министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст