Пак ни пуснаха „мюрета“

Българският представител в Европейската сметна палата Надежда Сандолова ще запознае депутатите от Комисията но бюджет и финанси и Комисията по икономическата политика

Мисля си, че има централно планирана и ръководена операция за отвличане на вниманието на гражданството от важните проблеми на страната с някакви изкуствено създадени проблеми, които трябва да обсебят общественото внимание и да го задържат достатъчно дълго, докато нерешаването на важни въпроси премине на пръсти зад нас.

Не ви ли се струва, че минималната работна заплата и данъкът върху лихвите по влоговете бяха две мюрета (по Радичков – изкуствени диви патици, които подмамват ятата със "сигурност на мястото", за да може пусията да ги отстреля от упор), зад които се скри "мързеливият", както го нарече някой, бюджет на страната за следващата година?

За минималната заплата няма да говорим  тук. Ще разнищим данъка върху доходите от лихви по депозити, които последно (или предпоследно?) следващата година ще бъде 8 процента. А беше заложено да бъде 6, после дойдоха миналогодишните 10%, отразени в първия вариант на проектобюджета. Защо е това губене на депутатско време и на обществена енергия?

Разиграването на мюретата се случи за последно по време на бюджетна парламентарна комисия във вторник, 2 декември.

"Ние сме против всички данъчни увеличения. Няма нужда от покачване на данъците, когато ние търсим растеж и превръщане на спестяванията в инвестиции", показа зъбки Мартин Димитров от Реформаторския блок. „Увеличението на който и да е данък дава много лош сигнал, а в конкретния случай и потенциалните приходи в бюджета са минимални", обоснова се той.

"Не очаквахме данъкът да остане 8%, но за нас е много важно, че се прие разширяването на данъчната основа", призна миролюбиво Людмила Петкова, директор Данъчна дирекция в Министерството на финансите. Тя поясни, че съгласно сега действащите разпоредби се е предоставяла възможност от налагането на данъка да се изключат някои влогове и депозити и банките са предложили на клиентите си точно такива продукти, които да не попадат в обхвата на определението.

Преди дни шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова лансира тезата си, че от данъка трябва да се изключат само детските влогове.
Петкова посочи, че разликата в приходите за хазната между облагането с 8% и облагането с 10% на приходите от лихви по депозити е 17.5 млн. лв. и тази сума ще се отрази в проектобюджета за 2015 година.

И никой не коментира, че всъщност пак има вдигане на данъка, защото догодина той трябваше да е 6 на сто, после 4%, 2% и след четири години да отпадне.

А иначе "мюрето" данък върху лихвите не е от сериозните приходни пера в бюджета. Очакваните приходи от него за следващата година малко надхвърлят 40 млн. лева. Дори през миналата година, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха 82.5 млн. лева. При въвеждането на налога бившият финансов министър Симеон Дянков съвсем неподготвен прогнозира от него 120 млн. лева.

От началото на годината до септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили едва 51.9 млн. лева. Причината за ниската му събираемост е, че банките преобразуваха част от срочните депозити в отворени влогове и по този начин предлагат на клиентите си необлагаеми продукти.

"По-притеснително е, че доходите от лихви на чуждестранни юридически лица се облагат с 10% данък и се създава дискриминация спрямо тях", каза Петкова.
Тя добави, че не е коментирана възможността тяхната ставка да се намали на 8%, но по принцип двете ставки трябва да се уеднаквят.

Но, тихо, да не ни чуе Брюксел, че пак ще ни нахака някоя наказателна процедура!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст