ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите одобриха заема за 1.5 млрд. евро

Парламент Бойко Борисов - министър-председател Владислав Горанов - министър на финансите

Депутатите ратифицираха договора заем за 1.5 млрд. евро от четири международни банки. "За" гласува мнозинството на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. БСП беше против, а ДПС се въздържа.

Решението беше взето след близо едночасови дебати. Янаки Стоилов от БСП предупреди, че с поемането на новия дълг всеки български гражданин ще трябва да плати през следващите години по около 3400 лева. „Разходите по дълга са повече, отколкото разходите за култура, спорт и образование, взети заедно“, каза Стоилов и изрази надежда, че будната културна съвест ще се събуди и за това.

Мартин Димитров от Реформаторския блок обаче припомни, че всяко управление на БСП завършва с криза. „Само БСП може да взима заеми и с тях да се прави социална политика. Това има катастрофален ефект и този модел трябва да бъде спрян“, каза той.

В мотивите към законопроекта се посочва, че парите ще се използват за попълване на липси в бюджета за тази година, както и за Фонда за гарантиране на влоговете, който изплаща защитените депозити в Корпоративна търговска банка. 

Известният още като "Мостов заем" ще бъде предоставен на страната от четири банки – Citibank, HSBC, Societe Generale и "Уникредит Булбанк" за срок от шест месеца с възможност за удължаване при лихва, определена на база на EURIBOR плюс надбавка.

Дългът ще бъде погасен с постъпления от емисия на държавни ценни книжа, които ще бъдат пуснати на външните пазари през 2015 година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст