Депутатите одобриха заема за 1.5 млрд. евро

Парламент Бойко Борисов - министър-председател Владислав Горанов - министър на финансите

Депутатите ратифицираха договора заем за 1.5 млрд. евро от четири международни банки. "За" гласува мнозинството на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. БСП беше против, а ДПС се въздържа.

Решението беше взето след близо едночасови дебати. Янаки Стоилов от БСП предупреди, че с поемането на новия дълг всеки български гражданин ще трябва да плати през следващите години по около 3400 лева. „Разходите по дълга са повече, отколкото разходите за култура, спорт и образование, взети заедно“, каза Стоилов и изрази надежда, че будната културна съвест ще се събуди и за това.

Мартин Димитров от Реформаторския блок обаче припомни, че всяко управление на БСП завършва с криза. „Само БСП може да взима заеми и с тях да се прави социална политика. Това има катастрофален ефект и този модел трябва да бъде спрян“, каза той.

В мотивите към законопроекта се посочва, че парите ще се използват за попълване на липси в бюджета за тази година, както и за Фонда за гарантиране на влоговете, който изплаща защитените депозити в Корпоративна търговска банка. 

Известният още като "Мостов заем" ще бъде предоставен на страната от четири банки – Citibank, HSBC, Societe Generale и "Уникредит Булбанк" за срок от шест месеца с възможност за удължаване при лихва, определена на база на EURIBOR плюс надбавка.

Дългът ще бъде погасен с постъпления от емисия на държавни ценни книжа, които ще бъдат пуснати на външните пазари през 2015 година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст