ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търговска банка “Виктория” отвори врати без паника и опашки

Без паника и без опашки тази сутрин отвори врати Търговска банка "Виктория". Тя беше поставена под специален надзор на 22 юни – два дни след като същата мярка беше наложена и на КТБ. За разлика от нея обаче, "Виктория" обаче успя да запази лиценза си.

От днес всички вложители могат да бъдат обслужвани. Работният ден в централния офис на банката в столицата преминава спокойно. По-голямата част от вложителите правят справка за депозитите си, като от сутринта до 11ч. през офиса са преминали около 30 вложители.

Клиентите са спокойни за спестяванията си, обясниха самите те пред "БАНКЕРЪ". Повечето от тях предпочитат да не теглят влоговете си сега, тъй като биха загубили натрупаните до момента лихви. Една от причините затова е, че падежът на депозитите им е в края на тази или началото на следващата година. Има и вложителите, които са категорични, че прехвърлят депозитите си в друга банка.

Един от клиентите на ТБ "Виктория" заяви, че шестте месеца, през които не е имал достъп до сметката си, са се отразили негативно на бизнеса му. Той обаче не възнамерява да закрива сметките си във "Виктория". Вложителят обаче сподели, че е имал притеснения дали ще отвори врати или ще има съдбата на банката-майка КТБ.

Банката изпълнява задълженията си към вложители си въз основа на решение на Управителния съвет на БНБ от 19 ноември, съобщиха вчера от Централната банка. ТБ "Виктория" отваря с налични 160 млн. лева ликвидност, като се очакват и допълнителни постъпления в следващите месеци. В същото време депозитите във "Виктория" възлизат на 285 млн. лева.

"Виктория" ще изплаща всички депозити – не само гарантираните до 196 хил. лева.

Дебитните карти, издадени от банката, ще бъдат активни като средствата, налични по тях, ще могат да се теглят от банкомати и ПОС терминални устройства на други банки и търговци. В офисите на банката ще се обслужват сметките само на клиенти с изтекъл срок на дебитната им карта.

Левови и валутни преводи ще се приемат за изпълнение в офисите на ТБ "Виктория". Валутните преводи ще се изпълняват само със "SPOT" вальор, тоест два работни дни от датата на нареждането.

Без предварителна заявка на каса ще се изплащат до 2000 лева, 1000 евро и 1500 щатски долара дневно. Над тази сума е необходима заявка от два работни дни. Предварителна заявка няма да се изисква в случаите на теглене на депозити на датата на падежа, Функционирането на интернет банкирането на банката ще продължи в режим на пасивен достъп.

Възстановяването на всички останали операции, съгласно предоставените потребителски права, ще се осъществи в най-кратък срок.

Квесторите в банката уверяват, че наличните парични средства на ТБ "Виктория" покриват изцяло размера на привлечения ресурс от фирми и граждани и гарантират възможност за пълно удовлетворяване на вложителите.

С цел осигуряване на качествено и навременно обслужване ТБ "Виктория" отправя молба към своите вложители искания за закриване на картови и безсрочни сметки да бъдат депозирани при възстановяване обичайния ритъм на работа на банката.

На квесторите на ТБ “Виктория“ е възложено да проведат Общо събрание на акционерите на 15 декември. На събранието ще бъде предложено да се промени Уставът на банката, като от двустепенна се премине към едностепенна система на управление, и да бъде избран нов петчленен Съвет на директорите в следния състав: Красимир Жилов, Галя Димитрова, Божидар Аршинков, Eвгения Стоянова и Бойка Василева. Този екип има необходимия опит в управлението на търговски банки и постигането на надеждни и добри резултати. За външен одитор на банката се предлага да бъде избран ”Ърнст и Янг одит” ООД, които са били одитор до края на 2013 година.

На 23 декември ще приключи специалният надзор на банката. Разполагайки с ликвидност от около 50% от активите и над 100% от привлечените от фирми и граждани средства, новият екип на банката ще може при възстановяване на доверието на клиентите да подготви и реализира необходимите мерки за оптимизиране на нейната структура с цел подобряване на възможностите за привличане на подходящ инвеститорски интерес", се казва още в съобщението на БНБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст