ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пенсионната възраст се замразява и догодина

гълъби пенсионер

Възрастта за пенсиониране през следващата година остава замразена. За това се договориха КНСБ и КТ "Подкрепа" с правителството. На срещата при премиера Бойко Борисов участваха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Това означава, че и през 2015 г. жените ще се пенсионират на 60 години и осем месеца, а мъжете на 63 години и осем месеца.

Споразумението е скрепено с меморандум за разбирателство, подписан от правителството и синдикатите в сградата на Министерския съвет.

До 31 март догодина трябва да се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната реформа. В меморандума е записано още, че през 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране – чрез ДОО или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране. От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО.

На брифинг след извънредното заседание президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев призова да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се, както и да се вземат още мерки за събираемостта на публичните вземания.

"През 2015 година да се въведе минимална възраст за пенсиониране за всички категории. Последно – да не се величава възрастта за пенсиониране, а до 31 март да се постигне дългосрочно споразумение", допълни Тренчев.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст