Трябва да градим нови мостове със Сърбия, заяви Румяна Бъчварова

Румяна Бъчварова

Вицепремиерът Румяна Бъчварова, министърът на икономиката Божидар Лукарски и посланикът на България в Сърбия Ангел Димитров откриха днес реновираната сграда на търговското ни представителство в Белград, където ще се помещава и културен отдел към мисията ни. Събитието бе отбелязано с изложба на исторически документи по случай 135-годишнината от възстановяване на двустранните отношения.

„България и Сърбия са две близки държави и ние трябва да градим нови мостове на основата на нашето минало и бъдеще“, каза вицепремиерът Бъчварова. Тя отбеляза, че е особено радостна, че в сградата е намерено място и за културата.

Министър Лукарски изрази надежда тази сграда да е нов дом, под чийто покрив да се задълбочават връзките между България и Сърбия, и той да спомага за развитието на търговските отношения и инвестиционния процес.

„Днес, 135 г. от установяване на дипломатическите отношения между двете страни, ние гледаме в една посока и желаем да развиваме връзките си във всички сфери. Да не забравяме, че икономиката и културата са двата стълба, върху които се гради съвременното общуване“, призова посланик Димитров.

Вицепремиерът Бъчварова обсъди и възможностите за задълбочаване на двустранното и икономическото сътрудничество между България и Сърбия на среща с вицепремиера и министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия Расим Ляич. На разговора присъства и сръбският министър на финансите Душан Вуйович.

По време на срещата бяха потвърдени традиционно добрите отношения между двете държави. С оглед на провеждащата днес в Белград Среща на правителствените ръководители на Китай и 16-те държави от ЦИЕ, вицепремиерите Бъчварова и Ляич обсъдиха възможността за откриване на общ туристически център между България, Сърбия и Румъния в Китай. Целта е привличането на по-голям туристически поток към трите страни.

На срещата беше обсъдена ситуацията около проекта „Южен поток“, като вицепремиерът Бъчварова потвърди позицията, изразена от министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му в Берлин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст