Капки от блаженството

вино

Всеки празник е немислим без чаша хубаво червено или бяло вино. Затова и през тази година коледните и новогодишните празници няма да минат без ароматната напитка. Виното е едно от малкото питиета, което се съчетава добре с повечето  на празничната трапеза, но и може да угоди на всеки вкус, предпочитания и темперамент. Затова и ферментиралият гроздов сок е сред най-предпочитаните напитки на лични, семейни и фирмени партита.

Изборът на правилното за случая и вкуса вино съвсем не е лека задача.

Тази година сред предпочитаните за посрещането на празниците са добре известните сортове Мавруд, Каберне Совиньон, Мерло, Сира и Мускат, разбира се.

Ценителите на хубавите вина могат да се насладят на интересните нови предложения на винарна "Черноморско Злато" – Поморие. Те са от серията "Вила Марвела", която ще ви спечели с екзотични аромати от френските сортове Шенин Блан, Семийон и Каберне Фран. Новата серия отново е продукт на специалната технология микровинарство и носи отличителния стикет Фаворито. Това е и символът на новите супервина на избата, разказа за "БАНКЕРЪ" изпълнителният директор на "Черноморско Злато" Йордан Панайотов. 

Фаворито е най-обичаното зрънце грозде в света – то олицетворява начина, по който "Черноморско Злато" твори и създава страхотни вина. Наричаме тази технология "микровинарство" и тя е завръщане към начина, по който нашите деди са правили вина – ръчно и с много внимание и любов. 

Друго интересно предложение за посрещане на коледните и новогодишните празници са вината "Солените хълмове". Името е препратка към минералната чистота, която гроздето може да придобие само в района на Поморие, където почвата носи солената целувка на морето. Червеното вино от серията съчетава силните страни на четири сорта – Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло и Сира – в превъзходен бленд, като предлага усещане за касис, зрели сочни вишни, кафе, черен шоколад и детелина с невероятна прецизност и дължина на вкуса.

Бялото вино от същата серия – бленд от Совиньон Блан, Шардоне и Вионие – съчетава нотки на зряла, сочна праскова и кайсия с тропични нюанси на ананас и папая. Прекрасно балансирано, виното обгръща с аромати на подправки, дим, кедър и минерални нотки, които придават блясък на безкрайния финал.

Добрата новина е, че през последните пет години българските производители са вдигнали сериозно нивото и вече се произвеждат много по-качествени вина, разказа още Йордан Панайотов. И което е много по-важно – все по-често се предлагат вина, които отразяват характера на мястото, откъдето е брано гроздето. Така виното придобива истинското си звучене – да не е просто напитка, а послание от определено място. Например всеки път, когато пиете вината на "Черноморско Злато", ще усещате изключително приятна нотка на минерална чистота, увери изпълнителният директор на винарната.

При избора на вино обаче решаваща роля играе и цената, на която то се предлага на пазара. Затова все още както в цял свят, така и у нас най-търсени са вината на достъпни цени. Не бива да забравяме, че има и редица други фактори, от които се интересуват клиентите. Хората, които купуват вино днес, желаят повече от отлично вино – те искат характер и отличителност.

Като цяло на винените пазари в света се откроява нова тенденция като последица от отшумяващата рецесия – клиентите искат "истински" продукти от компании, на които имат доверие. Затова и все повече привърженици на гроздовия сок търсят изпитани вкусове на атрактивна цена. Не бива да забравяме и още нещо – виното трябва да притежава индивидуалност и характер – като тези черти непрекъснато трябва да се напомнят на клиентите.

Важно е да се знае още, че различните вина допълват различните храни, така че, ако купувате вино, за да придружава хранене, то е препоръчително да се направи малко проучване, за да определите кои вина се комбинират най-добре с храната, която ще консумирате.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Осезаема ли е разликата в битовите сметки спрямо миналогодишните ви разходи?

Подкаст