ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За тогата на Дядо Коледа

константин пенчев

Аз се опитах да спра по етажите на сградата големите торби да не се носят чак толкова явно, опитах се да огранича нещата. Признанието (или твърдението) е на омбудсмана Константин Пенчев и се отнася за времето, в което беше председател на Въховния административен съд(ВАС). Пенчев, който наложи метафорите за „белите покривки” и раковите метастази” в съдебната система, увери че „гнилите ябълки" не са само по върха, а на повечето възлови места в нея.  И че „възпроизвеждат себеподобни по-надолу”.

„Да очакваме системата сама да се изчисти,  това е пълен абсурд! ВСС ги назначава, той ги уволнява, аз ли да събирам доказателства за подкупи?! Това е много трудна работа – ти си пръв между равните, има си инстанционен контрол. Когато кажем, че главният прокурор може да оправи всичко – нищо не може да оправи той без от МВР или от ДАНС да му подадат сдъвкания материал с това кой кога е хванат, сниман, със свидетели и т.н. Нищо не може да направи, трябва да има воля”, казва омбудсманът.

А воля, както винаги, има, но за това кой да поема торбите. Имаше я и по времето, когато Пенчев беше председател на ВАС, щом като едва сега чуваме за разнасянето им по етажите. Не са ли точно те в основата на т. нар. трайна практика на ВАС, която в юридическите среди стана синоним на непостоянство според поръчката? Подадени ли са тогава сигнали до службите, прокуратурата и ВСС, че из етажите на върховния съд се разнасят „големите торби”? Или се скрихме удобно зад тъмната сянка на Красьо Черния, който беше просто диспечер в телефонната централа на съдебно-политическата мафия?

Да, прав е Пенчев, че е крайно време да започнем да се оттласкаме от дъното във всичките посоки – съдебната реформа на първо място. Кой обаче да напъне за оттласкването, като на дънните риби по върховете на съдебната и изпълнителна власт им е най – добре на дъното. Или на върха, което в случая е същото. Можело да стане само с общи усилия и разбирателство, езикът на омразата не помагал.Така е, но първо върнете големите торби. Или поне да ги поделим в знак на разбирателство, че да има мир по етажите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст