ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Санирането започва с един милиард лева

лиляна павлова

Програмата за саниране ще започне с един милиард лева. Това обяви Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНР. Тя очаква до края на януари държавните и местните власти да са готови с методиката за обновяване на панелните жилища и сгради, строени по индустриален способ.

"Програмата за саниране  е програмирана за двугодишен период, но ще продължи и след този срок. В първите две години искаме да обхванем най-трудните сгради. Започваме с всички панелни стоманобетонни сгради, което означава всички сгради, строени по т.нар. "индустриален начин", т.нар. "едропанелно жилищно строителство", пакетно повдигнати плочи и едроплощен кофраж. Сградите трябва да имат минимум 36 самостоятелни обекта, да има 36 апартамента. Сградите с много входове и с много етажи са в най-лошо състояние, те са и най-голям брой. Деветдесет процента от сградите са именно такива. При тези сгради много трудно, без ангажимент на държавата, ще успеем да ги мобилизираме, да се обединят и да участват заедно в проект. За първите две години на програмата никой няма да даде нито лев за финансиране, от страна на гражданите. Ако някой от някого събира пари, да се знае, че това не е правилно", обясни Павлова.

Тя разясни и процедурата. "Първо – събрание на домсъвета, да се регистрира сдружение на собствениците. След това се кандидатства по проекта, като минимум 67 % от собствениците трябва да са съгласни. Документите се подават в общината и ако отговарят на изискванията, прави се одит, предписват се конкретните мерки. Всичко това е безплатно. Енергийното обследване също е безплатно. То ще покаже кое е най-доброто за всяка сграда енергийноефективно отопление и осветление. После влиза строителната  фирма и започва работа", каза министърът.

Лиляна Павлова каза още, че след изтичане на двете години програмата за обновяване ще продължи и за тухлени сгради, но ще се изисква съфинансиране от собствениците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст