ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От екшън във фарс се изроди случаят “Сертов”

Сертов и европейски полицаи

Малко повече от месец у нас и в Европа се тиражира българският римейк на известния екшън на режисьора Доминик Сена "Да изчезнеш за 60 секунди". В него също има напрежение, автомобили, които изчезват от радарите на полицията, и фатални жени като Анджелина Джоли. Главен герой в нашенския римейк е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който след напускането на агенцията вече е обикновен български гражданин, подвластен обаче на неподозирани досега и дълбоко скрити страсти. Водещата женска роля е поверена на неизвестната до момента 26-годишна Теодора Кондова. Русокосата новоизгряваща звезда е собственичка на автомобила фантом "Опел Корса" № СА 2987 РМ, който създава главоболие на българските спецслужби заради специалната си боя, правеща го невидим. Екшънът е гарниран с порядъчна доза мистерия, със силни чувства, с ревност и с необясними банкови операции.

Анотацията щеше да е перфектна, ако зад нея действително стоеше истински екшън, па макар и римейк. В случая обаче става дума за фарс, в който главните герои са описаните по горе лица, държавата и дори европейски институции, доскоро безспорни авторитети сред нашето общество.

Държавата влезе много силно в ролята – още от 8 декември нейното вътрешно ведомство издирва изчезналия от дома си Петко Сертов. До този момент Сертов водеше тих и незабележим живот на редови българин, предразположен към нормалните за годините му болежки и кризи на средната възраст. Кроткият на вид бивш контраразузнавач обаче бе обявен за общодържавно издирване и бе вкаран в списъка на изчезналите лица на Интерпол. А тези действия бяха придружени от медийна глъч и трескави коментари, сякаш ставаше дума за изчезналия директор на ЦРУ.

Издирването продължава месец и с изключение на откъслечно появяващи се твърдения, че Сертов е засичан на различни места в Гърция, като цяло е неуспешно. Под успех би трябвало да разбираме МВР категорично да заяви, че местонахождението на Петко Сертове е изяснено – той се намира там и там, жив и здрав е и издирването е прекратено. Вместо това обаче от МВР изтичат противоречиви и мъгляви новини за липсващия бивш шеф на ДАНС.

Главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров обяви, че ситуацията със Сертов е ясна, но се въздържа да каже подробности, защото не искал да навлиза в лични истории. Това не попречи на вътрешния министър Веселин Вучков да съобщи тази седмица, че все още издирват Сертов. "Петко Сертов се издирва по един и същи начин и в България, и в цялото шенгенско пространство. Има обявено за издирване лице, което не е извършило престъпление, то няма да бъде и задържано. Само трябва да се установи местонахождението му. Ако той се яви в полицейско управление с личната си карта, процедурата по издирването му спира и по никакъв начин няма да бъде осъществено някакво принудително придвижване на г-н Сертов. Докато това не бъде установено – дори и съпругата му да поиска издирването да бъде прекратено, въпреки че тя го е поискала, лицето ще продължи да се поддържа в тази Шенгенска информационна система. Ако искате да получите отговор къде е Петко Сертов, попитайте главния секретар или шефа на СДВР", коментира още Вучков.

Изказването на МВР-шефа стана повод за интерпретации, че Емилия Сертова, съпруга на изчезналия, всъщност е пожелала да се спре издирването му. Стана ясно обаче, че тя е поискала МВР да го издири, но не и да спре да го прави. Така горещият картоф остана в ръцете на МВР. Кой в министерството обаче изпълнява подобни задачи? Това е отдел "Издирване" в Главна дирекция "Криминална полиция". Според установената там практика когато близките имат съмнения, че нещо се е случило, трябва да се обърнат веднага към най-близкото поделение на МВР или към Районното управление по местоживеене на изчезналия. В този случай те подават молба за издирване, придружена от актуална негова снимка, подробно описание на облеклото му и на характерни негови особености или наклонности.

Ако при първоначалните действия след молбата за издирване полицията не фиксира данни за неговото местонахождение, лицето се обявява за безследно изчезнало. Срокът за издирване обаче е 20 години. За да успее успешно да се вмести в този срок, отделът може да разчита на съдействие на националното бюро SIRENE и на Шенгенската информационна система ШИС-2. Информационната система работи у нас от 2010 г. и междувременно беше и актуализирана. Второто й поколение дава възможност за лесен обмен на информация между националните органи за граничен контрол, митническите и полицейските служби в ЕС. Това се прави, когато се търсят лица, извършили престъпление и които са обявени за издирване. Чрез системата се обменят и данни за изчезнали лица, какъвто е случаят с Петко Сертов. Сигнали за лица в ШИС-2 се дават с цел и установяване на местонахождение на изчезнали хора. За ефективната работа на системата между 2002 г. до 2013 г. Европейската комисия е отпуснала бюджет в размер на 167 784 606 евро.

Важна част от ШИС-2 са националните бюра SIRENE (Suplementary Information Request at the National Entry – Искане на допълнителна информация по националните сигнали). У нас то е специализирано звено в структурата на дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" на МВР. Бюрата на държавите членки в ЕС осъществяват връзка помежду си 24 часа в денонощието. Те предоставят допълнителна информация, свързана със сигналите в ШИС, и съгласуват предвидените за изпълнение мерки. В резултат национални органи предприемат необходимите действия от рода на задържане на издирвано лице, отказ за влизане в шенгенското пространство на лице, установяване на лице, обявено за безследно изчезнало, издирване на вещи, дискретно наблюдение или специфичен контрол на лице или автомобил.

Освен бюрата и ШИС-2 в Европейския съюз съществува и Европейска агенция за оперативното управление на широкомащабни информационни системи в областта на свободата, сигурността и правосъдието. Тази агенция осъществява оперативното управление на ШИС. Годишният й бюджет е от порядъка на 22 млн. евро. Седалището й е в Талин, има резервен офис в Санкт Йохан им Понгау, Австрия. Централната система на ШИС пък е в Страсбург, Франция. Любопитен детайл е, че от 2012 г. начело на агенцията е българин – Крум Гърков, бивш шеф на главна дирекция "Информационни системи" на НАП и бивш програмен директор на "Хюлет Пакард" в Брюксел.

И ето че достигнахме до логичния въпрос – как при наличието на такава мощна информационна машина, създадена с цел да се разменят данни за престъпници и за изчезнали лица – с огромен бюджет, повече от месец гражданинът Петко Сертов все още не е локализиран? Ако това се беше случило, пошлият римейк "Да изчезнеш за 60 секунди" щеше да е свършил и всички ние, български, че и европейски данъкоплатци отдавна щяхме да сме забравили и финалните му надписи…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст