ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Горски стражари срещу бежанците по границата

граница

Последните данни за броя на бежанците у нас сочат, че е дошло време да се страхуваме. Въпреки уверенията на различни държавни инстанции, че няма страшно. Според Държавната агенция за бежанци (ДАБ) в момента в различни центрове са настанени общо 3570 бежанци, а ДАБ има резерв от помещения за още 2 хиляди. Свободните места обаче могат да се запълнят за нула време, ако останалите страни от ЕС изпълнят заканата си да ни върнат над 7000 имигранти. Оказва се, че агенцията е получила общо 7800 заявки да приеме обратно бежанци, което би трябвало да направи по силата на европейските директиви.

Агенцията обаче ни успокоява, че от всичките запитвания само… 3600 са получили положителен отговор, което означава, че процедурата по връщането им е отворена. Няма страшно, казват обаче от ДАБ, тъй като процедурата е бавна и няма как всички одобрени да се озоват в страната още утре. Според експертите от агенцията миналата година са били върнати едва 180 имигранти, тъй като през установения в закона шестмесечен срок за намирането им и връчването на необходимите документи са били открити само толкова.

Ако компетентните служби в страните членки на ЕС обаче вземат, та се разтичат и издирят одобрените за връщане 3600 бежанци, лошо ни се пише. Ще падне едно чудене къде да ги настаним, как да ги издържаме и прочие. Засега правителството и лично премиерът Бойко Борисов също твърдят, че няма страшно. След заседанието на Министерския съвет тази седмица Борисов обяви, че България спазва стриктно задълженията си по отношение на бежанците. Според него ще продължим да се грижим за тях по най-добрия начин, стига те да са преминали през официалните контролнопропусквателни пунктове.

Действително процедурата по приемане на бежанци би била по-добре организирана, ако те се наредят на опашки на въпросните пунктове и търпеливо изчакват реда си, за да ги обгрижим максимално добре. Но бежанци изскачат почти от всяка трънка по границата, за ужас на вътрешния министър Веселин Вучков. Притеснението му, че граничната полиция няма сили и средства да опази всяко храстче, зад което се крие бежанец, е очевидно. Стигна се дотам МВР-шефът да поиска съдействие от армията.

Идеята му беше изтълкувана превратно и реакциите бяха такива, сякаш Вучков е намислил да опаше границата с жива верига от полицаи и военни, за да спре наплива на нелегални имигранти. Главнокомандващият на армията Росен Плевнелиев дори прогнозира външнополитически апокалипсис, ако разположим военни части по границата с Турция. Представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция, с войници, с БТР- и, с техника, подскочи президентът.

Премиерът Борисов побърза да успокои главнокомандващия Плевнелиев, че правителството никога не е обсъждало да изпраща на границата моторизирана или каквато и да е армия, а само камиони и техника. И тъй като каквото и да предприеме кабинетът, това ще струва пари, Борисов видя решението в земеделското министерство. Той разкри, че са водени разговори със земеделския министър Десислава Танева за охрана на границата да се използват горските стражи. Те са с опит, тъй като голяма част от тази местност е гориста, уточни Борисов революционния си замисъл.

Дали деликатният главнокомандващ, който много се притеснява какво ще си помислят турските ни партньори от НАТО,  ще възприеме тази идея, е въпрос с повишена трудност. Налице е обаче абсурдна ситуация: отговорни държавни мъже да не говорят на един език за очевидния проблем за националната ни сигурност, какъвто е бежанският. Красноречива бе реакцията на бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров по този повод: особено безпокойство предизвиква в мен разнобоят между държавните институции през последните дни, заяви тази седмица Киров. "Когато човек слуша изявленията на такива отговорни ръководители като министрите на вътрешните работи и на отбраната и на президента, неминуемо се задава въпроса каква държава сме ние, каква държавност имаме, при положение че хора на такива високи нива в рамките на няколко дни излизат със съвършено противоречащи си заявления относно ролята и възможностите на МВР да охранява нашата граница, за  възможността на армията да бъде включена, и то нетолкова самата армия, колкото едно отделно формирование, което да подпомага МВР. Мисля си, че едно такова говорене по никакъв начин не придава на нашата държава характера на сериозна държава, която е в състояние да решава своите вътрешни проблеми и проблемите, свързани с външни заплахи за нея", заяви той. Според него във високите ешелони на държавното ръководство няма концептуално виждане как да се реагира на истинска вълна от 20 000-30 000 бежанци. Ние безусловно трябва да си зададем въпроса – в състояние ли е нашата държава да приеме и да интегрира такъв голям поток от бежанци, да отговори на техните потребности, какво е необходимо да договорим с нашите съюзници в ЕС и НАТО, с Турция? Всичко това са проблеми, които трябва да бъдат решавани от нашето държавно ръководство, убеден е генералът.

Очевидно горските стражари, доброволците и бойскаутските дружини няма да свършат работа. В такъв случай не ни остава нищо друго, освен да се кръстим с две ръце европейските бюрократи да продължат да обработват документите на връщащите се у нас бежанци така бавно. Поне…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст