ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Топлофикация София” надува парата

“Топлофикация София”

Ще може ли хулената и в същото време незаменима за столицата "Топлофикация София" най-накрая да си стъпи на краката? Ключът към отговора на този въпрос се крие в изпълнението на инвестиционната програма на дружеството за следващите пет години, която ще бъде представена публично идната седмица.

Безспорно сумата, заложена като инвестиции за периода 2014-2019-а, изглежда много респектиращо – 496 млн. лева. Иначе още на пръв прочит на документа на очи се набива, че компанията залага на една единствена печеливша карта за своето развитие – а именно производството на електроенергия чрез когенерация. При произведени през 2014-а 991 240 мегаватчаса ток от комбинирано производство за тази година са планирани 995 660 мегаватчаса, които постепенно ще нарастват, за да достигне  рекордните 1.314 млн. мегаватчаса през 2019-а. Подобна политика е съвсем логична, след като точно продажбата на електроенергия носи стабилни приходи на дружеството. За разлика от сметките за парно, където събираемостта е около 70%, и за голяма част от задълженията се водят дела с години. В момента преференциалната цена, определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е 235.89 лв. за мегаватчас без ДДС. Тоест говорим за потенциални приходи, надхвърлящи през 2014-а 233.8 млн. лева.

През годините много частни фирми правиха опити да се докопат до това производство на "Топлофикация София", но така и не успяха да доведат плановете си до успешен завършек. Сега ще видим какво ще направи с него новото ръководството на дружеството. Начело в списъка с проекти е инсталацията за комбинирано производство на енергия, която ще работи с модифицирано твърдо гориво. Тя се явява заключителната фаза на изпълнявания от Столичната община проект за управление на отпадъците на столицата. Той включва изграждането на инсталация за рециклиране и компостиране, както и на инсталация за механично биологично третиране, където ще се прави въпросното модифицирано твърдо гориво. Около 180 хил. т от него ще се използват годишно в централата, която ще е с мощност 58 термични и 20 електрически мегавата. Плановете са след пускането на мощността използваният природен газ да намалее с около 11 процента. По този начин ще бъдат спестени 11.5 млн. лв. на година и около 150 хил. т парникови газове в атмосферата. Строителството на инсталациите ще бъде подпомогнато финансово със средства на ЕС по оперативната програма "Околна среда", а пускането им в експлоатация е предвидено за май 2019-а.

Отделно третата турбина на ТЕЦ "София" ще се преоборудва за производството едновременно на пара и ток, но големият пробив ще е в изграждането на нови малки когенерационни мощности в различни точки на големия град. Първата от тях  ще бъде на мястото на сегашната отоплителна централа "Овча купел 2”. Тя ще е с мощност 10 мегавата и ще работи целогодишно. Очакванията са направата й да стане с пари от Международния фонд "Козлодуй" и да приключи до април 2016-а. Сходни мощности ще има и в други две отоплителни централи – "Хаджи Димитър" и "Левски – Г". Едната ще е с мощност 7 мегавата и се предвижда да заработи през октомври 2017-а. За нейното изграждане ще се разчита на средства от държавата, спестени от договорената с Брюксел дерогация по европейската директива, регламентираща подобряването и разширяването на схемата за търговия с квоти за емисии парникови газове. Другата инсталация – в "Левски – Г", ще е 3.5 мегавата и трябва да заработи след януари 2018-а. За строителството й ще се разчита на безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по околната среда, като парите ще бъдат върнати от очакваните положителни финансови резултати.

За всички нови мощности ще са необходими общо над 355 млн. лв. от инвестиционната програма. Останалите са разчетени за инвестиции в топлопреносната мрежа и абонатните станции. Намеренията са да се подменят около 34 км тръбопроводи годишно, което ще повиши  ефективността на топлофикационната система при преноса с 5 на сто. 

Голямата въпросителна сега е дали цялата пара, вдигана от "Топлофикация София", няма пак да отиде предимно в свирката?  Ако погледнем предишната инвестиционна програма на компанията – за периода 2010 – 2014 г., ще видим, че изпълнението й е 58 на сто, с уговорката, че все още не са излезли данните за 2014-а. Но едва ли цифрите ще се променят съществено, тъй като инвестициите почти бяха замразени и единствено се ремонтираше мрежата при възникнали аварии. Идеята на това финансово упражнение бе да се изкара дружеството на изкуствена печалба. В крайна сметка целта бе постигната – за 2011-а то беше на плюс  21.505 млн. лв., за  2012-а реализира  2.846 млн. лв. положителен финансов резултат, а за 2013-а – 1.252 млн. лева. Истината обаче лъсна и очакванията за миналата година са за загуба от 55.963 млн. лева. Обяснението за спада е намаление на приходите от продажби с 10.63% и най-вече от продажбите на електрическа енергия с 8.95 на сто. 

Текущите пасиви също са сериозни – те достигнаха 421.978  млн. лв., формирани от задължения към "Булгаргаз" за доставено синьо гориво и към Българския енергиен холдинг за отпускани кредити. Не бива да се забравя и фактът, че компанията има блокирани в КТБ над 80 млн. лева. Подобна финансова нестабилност застрашава сериозно цялата инвестиционна програма на софийската топлофикация. По принцип 13% от посочените по-горе 496 млн. лв. е предвидено да са собствени средства, 44% ще бъдат осигурени с банкови кредити и 43 на сто – чрез грантови схеми.  Лошото е, че при тази деликатна финансова ситуация едва ли ще са много банките, готови да предоставят необходимите средства. Достатъчно е да си припомним неуспешните опити на "Булгаргаз" и ТЕЦ "Марица-изток 2" да си осигурят свежи парични потоци от български финансови институции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст