ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП се опитва да повдигне глава

Семинар на ПЕС в Пловдив с участието на БСП

Тъкмо бяхме позабравили за Сергей Станишев и той отново напомни за себе си. Появи се на двудневния семинар в Пловдив за "Предизвикателството пред лявото и България през 2015 година", организиран от Партията на Европейските социалисти. Предстоят избори за президент на организацията и подобни семинари за икономиката, индустриалната политика, борбата с неравенството и бедността ще се проведат и в Испания, Германия, Италия, Белгия и Чехия. Или казано по-простичко – Пловдив е една от спирките на Станишев, на която, покрай всичко останало, той ще агитира за себе си и за повторното му избиране начело на ПЕС.

Разбира се, в дългата си реч той не пропусна да отбележи, че БСП е неговата партия. Което може да се тълкува по различен начин, например че продължава да "дърпа конците" при определянето на нейната политика. Иначе след срещата скромно отбеляза, че помогнал на партийното ръководство да си отговори какви успешни идеи, политики и решения да предложи на България за по-доброто ѝ бъдеще. 

Станишев обяви неолиберализма за основния виновник, причинил кризата след 2008-а. И изобщо, в годините на прехода у нас се  настанило внушението, че пълното оттегляне на държавата от икономиката е единственото възможно модерно поведение. Само че сега духали мощни ветрове на промяната и махалото отивало вляво. По думите му, когато преди четири години станал лидер на ПЕС, само две държави в Евросъюза били управлявани от леви премиери, а сега са десет. Че Европа олевява, е факт, но Станишев сякаш не отчита, че у нас винаги всичко е наопаки, и резултатите и от последните избори го доказват. Все пак, съвсем по европейски, бившият ни ляв премиер някак си преодоля неприязънта си и призна, че единственият политик след прехода, който успя да повтори премиерския си мандат, е Бойко Борисов. Пропусна обаче да отбележи, че и той има големи заслуги за това.

Пред "БАНКЕРЪ" червеният депутат Георги Кадиев посочи като един от най-големите плюсове на семинара, че Сергей Станишев и сегашният лидер на БСП Михаил Миков седнали на една маса. С което се туширало напрежението, че в партията има два центъра на власт – единият в Брюксел, а другият на "Позитано". Самият Станишев заяви, че на форума лъснала интригата за претенциите му да завземе стола на Миков. Във всеки случай, седейки рамо до рамо, двамата бяха любопитна гледка и предизвикваха още по-любопитния въпрос кой на кого всъщност е шеф? Дали Станишев на Миков, представлявайки всички социалисти в Европа, или обратното – Миков на Станишев, който пое ръководството на "неговата партия", след като предшественикът му хукна да спасява кариерата си в Брюксел?

Какво е възприел Михаил Миков от донесените от Брюксел идеи и политики е трудно да се каже, но на пловдивската среща той за пореден път напомни, че не смята АБВ за конкурент на социалистите. Защото партията на Първанов (не БСП, а отцепниците оттам) била типичен продукт на упадъка на неолибералния модел. Отделно тя участвала в дясно правителство с програма, която сериозно се разминава от делата и затова не била опасност за разделение на левицата.

Много по-свежа и интересна от Миковите приказки бе идеята, поднесена от Мая Манолова и Кирил Добрев. Те сащисаха съпартийците си  с призива  да си  търсят МОЛ. После обясниха, че това била абревиатура на Млади, Образовани, Лидери. Партията трябвало да се отвори и да привлича мислещите хора. Всичко било социален проект, в който хората ще инвестират не пари, а време и доверие. Съответно така БСП щяла да се превърне от мавзолей на социализма в място за диалог. Подобен експеримент можел да се направи първоначално в общините, още повече че се задавали местните избори.

"Щом идеята продължава да се коментира няколко дни, значи съм си свършил работата", изтъкна пред "БАНКЕРЪ" Добрев. Остава само да се изясни дали МОЛ-ът на БСП действително ще е в състояние да предложи нещо ново, или по традиция ще продължи да продава същата стока, но в по-луксозна опаковка, да ни удря в грамажа и да ни пробутва празни надежди.

В интерес на истината, темата за общинските избори не бе засегната задълбочено. Миков единствено даде знак, че с МОЛ или без него партията ще си партнира с онези, които отговарят на общия профил и споделят общите ценности на социалистите. По въпроса ще бъде организиран втори семинар, в който ПЕС и Сергей Станишев отново ще участват.

Създава се впечатлението, че БСП повдигна глава и прави опити за обновяване. Голямата интрига е възможно ли е това, след като самото ръководство отказва да се реформира, а духът на Станишев продължава да броди на "Позитано" 20?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст