ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БНБ търси доставчик на заготовки за 12 млн. нови монети от по 2 лева

Монета от два лева

Българската народна банка търси фирма, която да й достави заготовки за изработката на 12 млн. броя нови монети от по 2 лева за периода 2015-2018 година. Това става ясно от публикувана днес обществена поръчка с прогнозна цена от 8.8 млн. лева без ДДС. Отсичането на самите монети пък ще бъде възложено на „Монетен двор” ЕАД.

Начинът, по който ще изглеждат новите монети беше одобрен през миналата година. Известно е, че те ще са с лика на Паисий Хилендарски, който е отпечатан и на банкнотите.

Датата, на която новите монети от 2 лева ще влязат в обращение, ще стане ясна след отделно решение на Управителния съвет на Централната банка до края на годината. Освен монетите и банкнотите със същия номинал ще останат законно платежно средство.

От БНБ аргументират въвеждането на двулевките с по-голяма рентабилност, тъй като металът се изхабява много по-бавно от хартията и не се налага монетите да бъдат подменян толкова често.

Негодни за използване са били близо 10% от общо около 40 млн. банкноти от 2 лева в обращение, показват данните на централната банка за емисионно-касовата й дейност през третото тримесечие на 2014 година. В същото време делът на монетите от 1 лев, които не са годни за използване, е доста по-малък.

За да участват в конкурса на Централната банка, кандидатите трябва да докажат финансов ресурс от 1.127 млн. евро през 2014 година, както и опит в последните три години, сходен с предмета на поръчката. Те трябва да представят и гаранция за участие в размер на 88 190 лева. Друго изискване е избраната фирма да достави 12 млн. заготовки в периода от 30 май до 30 юни тази година.

Оферти за участие в надпреварата могат да се подават до 23 март, а имената на фирмите ще станат ясни на следващия ден.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст