ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Митов: Спрете с истериите около евентуално включване на България във военни действия

Министерски съвет заседание Петър Москов мин.на здравеопазването Даниел Митов - мин. на външните работи

"България няма намерение да воюва с никого", отсече министърът на външните работи Даниел Митов след редовното заседание на кабинета и допълни, че страната ни е по-стабилна с НАТО. Според него
спекулациите и истериите около евентуално включване на страната ни във военни действия трябва да престанат.

"Очаквам от всички политически сили да се държат отговорно поне в това отношение", настоя външният министър и допълни, че комуникационен център на НАТО у нас с 40 души в него не заплашва никого. Според него капацитетът на българските въоръжени сили трябва да се подобрява, и напомни, че освен конфликт в Украйна, има и конфликт в Близкия Изток. В тази връзка той посочи, че съвместните учения с НАТО са от години.

Митов подчерта още, че кризата в Украйна трябва да се разреши по дипломатически път, но първо огънят трябва да спре. Той информира още, че засега няма свръхзаявка от страната на българската общност в Украйна за издаване на визи, но трябва да се знае, че съществува такава възможност. Вчера външно министерство изпрати указания до посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия.

В същото време министерството подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване.

"Възлагаме големи надежди на днешните разговори в Минск и се надяваме, че след тях поне ще бъде постигната договореност за прекратяване на огъня, заяви той. По думите му това е първата и най-важна стъпка, за да се стигне до мирно разрешаване на кризата. Първо трябва да спрат да умират хора, тогава може да се върви нататък", подчерта Митов. Той съобщи, че е поканил външния министър на Украйна у нас, но все още не е ясно кога той ще може да посети България.

На днешното си заседание кабинетът е решил още да назначи за генерален консул в Одеса Димитър Тучков. Той е ръководил Генералното консулство в Одеса в периода 2004-2007 година, работил е и като съветник по търговско-икономическите въпроси в посолството ни в Киев. Заемал е и ръководни позиции в стопанския сектор.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст