ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Един и същи съдия от СГС подписвал исканията за „Червей”

бойко рашков

Един и същи съдия е подписвал разрешенията, надвишаващи законовите срокове, за прилагане на СРС по разработката "Червей". Това стана ясно от коментара на шефа на звеното за контрол върху СРС Бойко Рашков, който пристигна в сградата на ВСС тази сутрин преди началото на днешното редовно заседание. В момента членовете на ВСС го изслушват, като заседанието е закрито в тази си част. Въпреки многократните въпроси на журналисти дали това е шефката на СГС Владимира Янева, Рашков остана пестелив на думи и със загадъчна усмивка заяви "Вие го казахте".

Той очерта хронологията по скандала с "червея", като посочи, че самият той научил за случая през декември. Тогава бюрото за контрол върху СРС било сезирано официално от ръководството на МВР, по-точно от служба "Инспекторат". Част от материалите, които са били събрани, са били пратени на прокуратурата. Друга част от материалите била предадена на бюрото за контрол върху СРС.
"Ние извършихме проверки по линия на правомощията на бюрото", коментира Рашков.

След като приключи работата си, по закон бюрото има задължение да изпрати резултатите на съответните институции – министъра на вътрешните работи, а също и на главния прокурор. Всеки държавен орган е длъжен, когато е стигнал до извод, че има данни за извършено престъпление, да уведоми Прокуратурата, допълни той.

Рашков посочи, че са забелязали наличие на данни, които насочват към чл. 284 В от НК, който включва противозаконност на разрешаване и прилагане на СРС. Всички онези изисквания, които има в закона, могат да послужат като предпоставка за повдигане на обвинения, ако се докаже виновно поведение на някое от длъжностните лица, имащи задължения по закон да разрешават или да прилагат СРС. Според Рашков е безспорен фактът, че е искано и е получено разрешение за прилагане на СРС в срокове, надхвърлящи законово допустимите.

Бойко Рашков подчерта, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който трябва да разписва всички СРС, е бил заобиколен. Подписът на главсека не присъствал никъде. Шефът на бюрото поясни, че е имало няколко искания за СРС, поради което законовият срок е надскочен.

"Един и същи човек е подписвал исканията и един и същи човек е подписвал разпорежданията", категоричен бе той.

По-рано правосъдният министър Христо Иванов подчерта, че Рашков е органът, който е засекретил информацията и той може да прецени коя част от нея е поверителна и коя може да бъде предоставена на членовете на ВСС. Съветът ще се запознае само с данните, които се отнасят до реда на даване на разрешенията в СГС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст