ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Станишев и Борисов единни за присъединяването на България към Шенген

Бойко Борисов и Сергей Станишев

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ПЕС Сергей Станишев се обединиха в името на приемането на България в Шенген, съобщиха от правителствения пресцентър.

Двамата разговаряха тази сутрин в постоянното представителство на България в Брюксел, за да координират общи действия за незабавно поставяне пред европейските лидери на въпроса за приемането на страната ни в Шенген. Те се разбраха да поставят въпроса за присъединяването на България в Шенгенското пространство на подготвителните срещи на двете политически семейства – ЕНП и ПЕС, преди заседанието на Европейския съвет, допълват от пресцентъра.

"Имаме обща позиция за Шенген. България изпълни всички критерии за приемането на страната ни в Шенген“, заяви премиерът Борисов след срещата. „Докато съществува тази Берлинска стена в ЕС, няма да има обща ефективна сигурност и след като България е изпълнила своите изисквания, както казват Европейската комисия и Европейският парламент, е редно и е време да станем член на Шенген", заяви Станишев.

Двамата се обединиха и около позицията, че България е пряко заинтересована от намирането на дипломатическо и мирно решение за изход от кризата около Украйна.

Предстои днес на Европейския съвет в Брюксел днес лидерите на държавите членки ще обсъдят антитерористичните мерки в Европа и кризата в Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст