ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акционерните модели не виреят в нашия футбол

Тодор Батков и Николай Гигов са готови да продадат футболната си собственост.

Затънали до гуша в блатото на дълговете, вече бившите футболни грандове ЦСКА и "Левски" се хванаха като удавници за сламката на акционерните модели. Двата отбора на "народа" почти едновременно потърсиха помощ от многобройните си фенове. Логиката на клубното развитие на "сини" и "червени" показва, че моделът, по който те досега бяха управлявани и финансирани, е тотално изчерпан. Промяната е належаща и ръководствата им избраха сходни пътища, по които да вървят към едно по-сигурно бъдеще – с широко участие на привържениците във вземането на решения и в осигуряването на средства за издръжка. В Западна Европа редица големи футболни марки именно по този начин избегнаха предизвестения фалит. Най-добрият пример за подражание е "Борусия" (Дортмунд), който през 2000 г. бе пред банкрут и по неволя излезе на Франкфуртската фондова борса. Десетки хиляди фенове на "жълто-черните" изкупиха акциите на любимия си тим, превръщайки го в наистина народен отбор. Петнадесет години по-късно "Борусия" е един от финансово най-стабилните клубове в Бундеслигата, всяка година обявява печалба от десетки милиони евро и инвестира в най-обещващите млади таланти на Германия като Марко Ройс и Илкай Гьондоган, впоследствие продавани прескъпо.

Другата форма на публична футболна собственост е в испанските грандове "Реал" (Мадрид) и "Барселона". Те са със статут на обществени неправителствени организации и като такива имат редица привилегии. Включително това, че не плащат корпоративен данък и местни налози. "Реал" и "Барселона" са притежавани от по около 250 000 членове и, подобно на "Левски" и ЦСКА в миналото, често получават държавна помощ, когато закъсат с финансите. Този комфорт съвсем скоро може да бъде прекъснат от Европейската комисия, която планира да прекъсне монопола им, като ги накара да се регистрират като търговски дружества. Ако направим паралел с България, у нас след прехода самите клубове се отказаха от публичния си статут и доброволно пожелаха да станат бизнес ориентирани. Както се вижда, те по-скоро са загубили от тази трансформация и сега се лутат в неясни форми на управление и притежание.

И така, ясно е, че две трети от българските клубове са обречени да изчезнат от футболната карта, ако не се превърнат в реална акционерна собственост. "Богатите бащици" като Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев, които могат да си позволят да наливат купища пари в "Лудогорец" и "Литекс", един по един се отказват от играта. Всъщност след първоначалната голяма инвестиция въпросните двама бизнесмени постепенно започват да печелят от клубовете си. Домусчиев всяка година ще се цели в големите пари от евротурнирите, които са предостатъчни, за да се издържа и развива проектът "Лудогорец". Ганчев пък направи най-добрата клубна академия, която бълва таланти и въпросните млади играчи вече носят милиони в касата. Но за "Левски" и ЦСКА кандидати да станат големи мажоритарни собственици на този етап липсват и спасението са акциите. Фондовите борси обаче са рисково поле за футболни клубове без прозрачни активи, дългосрочни инвестиционни програми и стабилно управление. Първи го разбраха ЦСКА и Александър Томов, които се провалиха с гръм и трясък в първия си опит да продадат 1.4 млн. ценни книжа и така да отчетат успешна борсова емисия. Неуредици в предлагането на акции в провинцията, слабата рекламна кампания и високите такси за посредниците спомогнаха за негативния изход на начинанието. Но основната причина за неуспешната акция бе липсата на доверие от страна на феновете към Томов и компания. А с многомилионни дългове почти никаква клубна собственост освен футболистите и "тъмни" финанси няма как да привлечеш големи инвеститори.

Сега мажоритарният собственик Александър Томов готви нова пазарна емисия. Този път няма да има лимит за минимум продадени акции. Така всеки, който си купи от тях, ще стане акционер, а парите ще влязат в касата на клуба. "Очаквам положителният резултат да е налице, след като сам налях в капитала на дружеството 1.5 млн. лева. Това означава, че емисията ще бъде успешна със сигурност", каза по този повод Томов. Хубавото е, че шефът си вярва, но около ЦСКА продължава да гъмжи от неясноти и проблеми, които ще спрат редовото "червено сърце" пак да се нареди на опашка за акции пред "Армията". Парадокс е, че при обявени от самия Томов 10 млн. лв. необслужвани дългове към НАП от ЦСКА твърдят, че клубът постепенно се стабилизирал финансово и щял да излезе на печалба. В същото време футболистите продължават да плачат за забавени заплати, някои не издържат и бягат, други искат да говорят, но не им дават. Мениджъри и бивши играчи печелят дело след дело срещу клуба, като за последно агентът Генади Вучков от "Градев Спортс" осъди "червените" за 320 хил. евро, неплатени за посредническа дейност по привличането на Кириякидис, Сержиньо, Михаил Венков и Тасио от "Локомотив" (Пловдив). Излизат информации и за дузина запорирани по настояване на кредитори левови и валутни сметки на тима. Под сурдинка се говори за големи противоречия между маститите акционери, търсят се пари от трансфери. Изобщо ситуацията в Борисовата градина продължава да е анормална и само еуфорията около битката за титлата може да накара част от армейските фенове да извадят по някой лев от джоба си.

В "Левски" схемата е една идея по-хитра, "по-византийска". Но и там нещата се случват подмолно, което обикновено е белег за предстоящ провал. След като капитализираха вземанията си, Тодор Батков и кипърската му офшорка "Седиан Къмършал Лимитид" притежават 99.9% от капитала. Точната бройка на акциите с право на глас е 30 669 974. И те ще бъдат пуснати на пазара с номинална стойност от 1 лев незнайно защо под формата на "дарителска кампания". Тоест "сините" ще "даряват" различни пакети на феновете си (минимум 100 броя), които вкарат съответната сума в касата. Целта на кампанията "Левски" е твой" е да се съберат достатъчно средства, с които да се плати текущ дълг от 1-1.2 млн. лв. към различни кредитори. По този начин отборът очаква да си гарантира лиценз за евротурнирите.

"Мой колега ме предупреди, че при 10 хиляди акционери клубът ще стане публично дружество. Казах му, че това е прекрасно. Ще правим събрания на стадиона. Това е мечтата ми – да привлечем всички тези хора в кампанията. Вече се появиха и крупни бизнесмени с интерес към акциите", коментира Батков. Адвокатът вижда нещата така – докато акциите от новата емисия бъдат отпечатани в "Демакс",  ще се издават временни удостоверения. Всеки, който желае, може да се обърне към клуба, към националния клуб на привържениците, към тръста "Синя България" или към сегашния собственик и да направи заявка. Батков ще джиросва съответния пакет и той ще бъде вписан в книгата на акционерите, а номиналът трябва да бъде внесен в касата на клуба или по сметка като дарение, за което ще бъде оформен договор. Но при така обявената схема много привърженици на "Левски" съвсем логично си задават въпроса за продажба на акции на нерегулиран пазар ли става въпрос, или за дарение? В първия случай има корпоративен данък, а даренията се облагат по Закона за местните данъци и такси. Освен това не е ясно какво получават привържениците – те хем даряват, хем взимат акции, а с парите ще се покриват стари задължения…

Най-близко до реален акционерен модел са в "Локомотив" (Пловдив). Там след оттеглянето на Коко Динев акциите наистина се озоваха в ръцете на феновете, представлявани от сдружението "Бъдеще за "Локомотив". "Черно-белите" привърженици засега някак успяват да издържат отбора. Но и техният път за оцеляване, изглежда, минава през откриването на по-големи инвеститори и продажбата на ценни книжа на борсата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст