ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Глинената армия от гробницата ГДБОП

ДАНС и ГДБОП си мерят купичките

Управляващото мнозинство вече потрива ръце в очакване на поврат в борбата с организираната престъпност, след като бяха приети промените в Закона за МВР (на 12 февруари тази година), а на 18 февруари президентът Росен Плевнелиев издаде указ за влизането му в сила. С поредната реформа най-важното звено в тази дейност – Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" се връща в МВР след едногодишен безплоден престой в ДАНС.

Противниците на модела "Бисеров-Йовчев" са спокойни – той наистина се озова в историята, а връщането на антимафиотите в родния им дом доказва за сетен път, че всичко ново у нас е добре забравено старо. Коалиционното мнозинство обаче не бива да лежи на това ухо. Структурно реформата може да е извършена, но коалиционните партньори в управлението на Бойко Борисов ще се сблъскат с неочакван проблем: ГДБОП ще я има, но ще е нещо като армията, открита близо до гробницата на Цин Шихуан в китайската провинция Шънси. Това са повече от 8000 войни, строени и готови за бой, но направени от глина.

Управляващите не подозират, че преди да отиде в историята, моделът "Бисеров-Йовчев" е заровил в системата истинска бомба със закъснител, която уж трябва да се противопостави на организираната престъпност. Майсторите на бомбата са я направили, споделяйки принципа, че интересът клати феса. Отмъщението им, макар и студено става още по-сладко, тъй като авторите на проекта "Бисеров-Йовчев" ще бият по главите политическите си опоненти с техните камъни. Става въпрос за пари, а в днешно време очевидно това е жизненоважен въпрос. 

Бившите антимафиоти, които преди една година принудително бяха изпратени в ДАНС, след няколкомесечна носталгия по добрите стари времена на вездесъщата по времето на първото управление на ГЕРБ дирекция "БОП", със сигурност са изтрили спомените си. Старата любов може да не хваща ръжда, но антимафиотите много добре знаят смисъла на класическия мафиотски лаф – че това, което не се купува с пари, се купува с много пари. Парите, които служителите в ДАНС получават, макар и да не са кой знае колко много, но все пак са повече, отколкото вземат хората в МВР, са истински блян в мизерната ни държавица. А въпросните служители са единствените българи, получаващи редовно относително добри заплати. А сравнението между парите на агентите и на МВР служителите не е в полза на ченгетата благодарение на управляващите от ГЕРБ. Дали заради факта, че съпругата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов работи там, но ДАНС се превърна в любимец на властта с полагащите му се високи възнаграждения, социални придобивки и пенсионни обезщетения.

Агентите в момента се радват на изключително добро заплащане и предизвикват вълни на черна завист сред останалите спецслужители. Заплатите в ДАНС се формират от основно месечно възнаграждение и от допълнително възнаграждение. Основната заплата се изчислява, като базата на най-ниския ранг за държавните служители от ДАНС се умножава с коефициент (не по-малко от 2.1 за агентите и не по-малко от 1.4 за сътрудниците в ДАНС). Трябва да се има предвид, че конкретният размер на месечното възнаграждение на агентите се определя от председателя на ДАНС съгласно вътрешните правила и според наличностите, с които разполага бюджетът. Освен това при пенсиониране служителите на агенцията получават еднократно обезщетение в размер на 75 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 15 брутни заплати. Тези условия бяха регламентирани по време на управлението на предишния кабинет на ГЕРБ под предлог, че се възстановява относителна справедливост в заплащането на служителите от целия сектор. Факт е обаче, че и до ден днешен разликата в заплатите на служителите от МВР и от ДАНС е огромна. Дори обезщетенията за тези, които излизат в пенсия, са подвеждащи – МВР служителите взимат по 20 брутни заплати, а на агентите бяха намалени до 15. Но пък сумите на техните са значително по-големи заради специфичните коефициенти, каквито във вътрешното министерство не са и помирисали. 

Ще припомним, че процедурата по преназначаване на антимафиотите, по време на която те не знаеха на кой свят се намират, продължи от юни до края на октомври 2013-а. Резултатите от работата им в ДАНС пък показа, че безтегловното им състояние е продължило и месеци след "миграцията". От общо 778 служители на ГДБОП 690 бяха назначени в агенцията след унизителни тестове, които съдържаха дори и въпроси за познаване на граматиката. За онези, които не бяха преназначени, се разбра, че не са се справили именно с тестовете. Истината обаче беше, че достъп до агенцията не получиха ръководни служители от средното ниво от бившата ГДБОП, неудобни на модела "Бисеров-Йовчев".

Жонглирането с близо 700 квалифицирани служители струваше на държавата милиони левове. Отделно звеното за противопоставяне на мафията изпадна в дълбок сън поради организационни проблеми, произтичащи от преместването. Причината за това е очевидна – изваждането на структурата от МВР през 2013 г. удари силно дейността по противодействие на тежката организирана престъпност заради дългомесечното "аклиматизиране" на бившите антимафиоти в агенцията и изясняването на статута им, преразпределението на започнатите от тях  досъдебни производства и оперативни дела и т.н. Според сегашния вътрешен министър Веселин Вучков след преустройството по модела "Бисеров-Йовчев" ГДБОП и ДАНС не са успели да заработят, както трябва половин година. Реформата от юни 2013 г. приключи с "едно много известно назначение" на 14 юни и доведе до тежки последици по отношение на диалога на страната ни с Европейската комисия, заяви Вучков, намеквайки за назначаването на Делян Пеевски от ДПС за председател на ДАНС.

Интересно е поведението на сегашния шеф на агенцията Владимир Писанчев. Когато стана ясно, че ГДБОП ще се върне в МВР, той се угрижи за съдбата на повече от 400 досъдебни производства, образувани от новопокръстените агенти антимафиоти. Страховете му, че работата по тях тутакси ще секне по време на поредното преместване, по ирония на съдбата са мотивирани от предишната законодателна промяна, вкарала бившите служители на МВР в подопечната му агенция. Въпреки че силовият вицепремиер от кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев успокояваше, че работата по производствата върви, това не бе така и този колеблив резултат беше забелязан чак в Брюксел.

Сега ръководството на ДАНС използва същите аргументи против преместването на ГДБОП. Опитът от предходната законодателна промяна от юни 2013 г. показа, че превъзлагането на образуваните от антимафиотите производства предполага няколко месеца за анализ и за произнасяне на наблюдаващия прокурор по всяко едно от тях, изтъкват от ДАНС. В разгара на споровете за повторното преместване на ГДБОП Писанчев и хората му пресметнаха, че самите разследващи органи ще се нуждаят от време, за да се запознаят с материалите и за планиране на разследването. Освен това по време на технологичния период по превъзлагане на разследването работата по висящите производства ще спре, предупредиха от агенцията. Това забавяне създава реална опасност от изтичане на процесуалните срокове за провеждане на досъдебните производства и дава правна възможност на обвиняемите (според чл.368, ал.1 от НПК) да поискат производствата да бъдат внесени в съда, без в досъдебната фаза да са събрани необходимите доказателства по обвинението в пълен обем. И по този начин разследванията ще бъдат опропастени. Това сбито бе оценката на ДАНС, според която около 400 досъдебни производства по случаи на организирана престъпност и корупция, по които има обвиняеми, включително и такива с мярка за неотклонение "задържане под стража", са застрашени.

Очевидно борбата кой да държи юздите на звеното за борба с организираната престъпност, включително и измамите с европейски средства, корупцията и престъпността на "белите якички" е безсмислена. ГДБОП се връща на бял кон в МВР, но обезкръвена и без личния си състав. В последната седмица се чу, че в ДАНС трескаво преназначават антимафиоти като разследващи агенти. Това се случва, след като ГЕРБ и коалиционните им партньори се бяха зарекли, че ще отнемат на агентите полицейските им правомощия и разследващи функции, а ДАНС ще се върне към първообраза си на аналитично-информационна служба. Някои представители на управляващите се бяха зарекли още, че ще свалят от поста му сегашния председател на агенцията Писанчев, тъй като играел по свирката на сарайско-библиотекарския кръг. Това обаче не се случи, а навярно няма и да стане. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че Писанчев остава на поста си, същото каза и за главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това може да означава само едно – сарайско-библиотекарската свирка се чуе надалеч – чак и до Министерския съвет…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст